280 лева за бричка

kolaВечните трабантчета и запорожци, които от години не возят хора, а развъждат бурени, вече няма да „красят“ София. Столичният инспекторат, заедно с МВР и районните общини, започнаха акция за събиране на старите коли от улиците. Над 2000 предупредителни стикера вече са налепени върху изоставени счупени стари автомобили само в столицата. Лепенките предупреждават собствениците, че в 3-месечен срок колата ще бъде вдигната и предадена за скрап. Специална комисия, съставена от трите ведомства, вече е обходила районите в града и е поставила предупредителния стикер върху изоставените трошки. 
Колите, на които се лепят предупредителните стикери, се избират по специални правила. Първо, автомобилът видимо трябва да е излязъл от движение – да е изтърбушен, потрошен, без прозорци, гуми и т.н. Друго условие е за колата, микробуса или камиона да не е плащан данък няколко години. След като види такова возило, комисията прави констативен протокол, в който се описва състоянието на колата и регистрационният й номер, ако въобще има такъв. На стикера се отбелязва денят, в който е поставен. В текста собственикът на возилото се предупреждава да го премести в частен имот или да се обади на посочен телефон, за да дойде и го прибере организация за оползотворяване на стари коли, с която работи Столичната община. 
Ако притежателят на трошката не премести колата, нито я предаде за скрап, с изтичането на тримесечния срок кметът на съответната районна община издава заповед и се обажда в организацията за скрап. Оттам пращат транспорт и я прибират. Автомобилът се пази на паркинг още 14 дни, през които собственикът има последен шанс да си я прибере, след като плати дължимия данък за нея. Ако пропусне и този срок, колата отива за скрап. А собственикът не само няма да получи нито лев за возилото си, но ще трябва да плати освен глоба транспортните разходи за превоза на трошката, както и за съхранението й на паркинга.
Акцията на Столичната община е започнала през октомври и към края на декември стартира масовото извозване на трошките на нарушителите. Много от собствениците, след като са видели стикерите върху колата си, не са чакали, а веднага са се обадили на посочения телефон, за да бъде прибрана. В този случай той получава между 180 и 280 лева за трошката в зависимост от модела и състоянието й. 
Със събирането на коли за скрап се занимават доста фирми в София, а даваните на собствениците суми са приблизително еднакви. Затова повечето от притежателите на трошки не чакат да залепят стикер на автомобила им, а сами се обаждат да им го вдигнат, за да се освободи място на паркинга за по-новата кола, която са си купили.
Таня Киркова

в-к Стандарт