2620 порции на ден за парламента

parlament618 кулинари се грижат за добрата фигура на родните депутати. Освен управителя за обяда и кафето на депутата отговарят барман, началник-склад, трима сервитьори и още толкова общи работници. Шестима избрани готвачи забъркват вкусните депутатски манджи, като двама от тях са главни. Сладкарите пък са трима и заради техните тулумбички и пастички често народните избраници си облизват пръстите. От парламентарната администрация отчитат, че „натовареността на кухненския блок е голяма“. За това говорели бройките на произведените и продадени порции манджа. Средно дневно в парламента се изяждат 2620 порции супи, месни и постни ястия, десерти и салати. От тях похапват не само депутатите, но и журналисти и администрация. От депутатската кухня рапортуват, че при необходимост могат да приготвят и повече порции. 
При приемането на бюджета „кюфтаците“ от бюфета станаха нарицателно за труда на избраниците. ГЕРБ заподозряха, че куп червени депутати хапват типичното месно блюдо в парламентарния ресторант, докато другите им колеги се потят в зала. Дори и премиерът Бойко Борисов се възмути. Шефката на Народното събрание Цецка Цачева на няколко пъти подканяше опозицията да се изкаже в зала, но това не стана и дебатите по бюджета приключиха скорострелно при първото четене. Проверка на „Стандарт“ в деня на скандала показа, че точно тогава в бюфета обаче не са предлагали кюфтета. Имало само такива от тиквички, като за деня са изконсумирани 24 бройки. От Коалиция за България пък не останаха длъжни и рапортуваха, че при второ четене на бюджета групата на ГЕРБ е запазила кюфтетата за себе си, тъй като дебатите продължиха до 2 часа посред нощ. 
Хранителният комплекс на парламента е базиран в приземния етаж на „Дондуков“ 2. След това с кола ги карат до другата сграда на парламента. Менюто винаги е разнообразно. В него има и диетично подбрани блюда за депутати, които са решили да пазят линия. 
Междувременно известно време обаче управителят на хранителния комплекс Деян Оронов бе пенсиониран. Сега депутатите си търсят нов началник, който да отговаря за прословутите депутатски кюфтета. 
Милена Минчева

в-к Стандарт