250 лева за бърз паспорт

gsmСОФИЯ. Личните карти, паспорти и шофьорски книжки поскъпват от март. Причината е, че някои от новите тескерета ще са с биометрични данни. За сметка на това ще ни снимат без пари в районните управления на МВР. 
Досега за издаване на лична карта до 30 дни плащахме 10 лева, но от март ще броим двайсетачка. Поръчката за 3 дни ще стане 40 лева, при 20 в момента, а експресната за 8 часа ще ни струва 100 лева. Досега цената бе 50 лв. 
Новите паспорти ще са и с пръстови отпечатъци.  Най-скъпо ще излезе, ако искаме експресна поръчка. Тогава ще платим 250 лева, при 225 сега. Заявката за един месец ще излезе 50 лева, а тази, която трябва да се изпълни до 3 дни – около 100 лв. Досега стандартната бе 45 лева, а тридневната – 90.  
Шофьорските книжки също поскъпват. Сега, за да ни издадат документ за шофиране, броим между 18 и 36 лева. Напролет ще трябва да бръкнем по-дълбоко в джобовете си, защото цените скачат от 25 до 125 лева.
Както „Стандарт“ писа, срокът за личните документи, които изтичат през 2010 г., се удължава с 6 месеца. Със старите паспорти и лични карти обаче няма да може да се пътува в чужбина. Заявления за нови ще се подават в районните управления, а за хората с увреждания са предвидени 80 мобилни екипа, които ще взимат данните на хората от домовете им.

в-к Стандарт