24 660 контрабандни парфюма за над 2,5 млн.лв. преброиха митничарите от Лесово

Лесово. 24 660 броя контрабандни парфюми от над 50 различни световноизвестни търговски марки иззеха митническите инспектори на Митнически пункт Лесово. Контрабандните парфюми са в разфасовки от 50, 75, 100 и 125 милилитра. Общата им стойност по пазарни цени е над 2,5 млн.лв. Парфюмите носят марките „Hugo Boss”, ”Kenzo”, „L’Amcome”, „Givenchy”, „Armani”, „Gucci”, ”Diesel”, „Chanel”, „Versace”, ”Dior”, „D&G”, ”Nina Ricci”, ”Davidoff” и др. Това установи приключилата днес митническа проверка по случая. Както Агенция „Митници” съобщи, контрабандната пратка бе заловена вчера от дежурните митнически инспектори от МП Лесово при щателна митническа проверка на ТИР с немска регистрация, пътуващ в посока от Турция за Германия. Според представените на нашия митнически пункт документи, камионът е трябвало да превозва авточасти и прибори за хранене. Селектиран е за щателна митническа проверка по метода за анализ на риска. При митническата проверка се установява, че само два от търговските палети на входа на товарното помещение на камиона съдържат декларираната стока, останалите 22 палети са с парфюми, укрити по т.нар класически метод „тапа”.
Срещу шофьора на камиона – турски гражданин с инициали Д.Б. е съставен акт на нарушение на Закона за митниците. Случаят е предаден на компетентните органи от полицията и прокуратурата.
В изпълнение на изискванията на Регламент 1383/2003 на ЕС и Законът за марките и географските означения, Митница Бургас ще информира за случая официалните правопритежатежатели на съответните търговски марки парфюми.
Това е втори ТИР с контрабандни парфюми заловен от митническите инспектори в Лесово през последните месеци. На 15 ноември м.г. бяха иззети от митничарите в Лесово 50 987 броя контрабандни парфюми на стойност близо 5 млн. лв., укрити по аналогичен начин в ТИР с българска регистрация, пътуващ в посока от Турция за Румъния през България./агенция Фокус/