Президентът Първанов връчи висши държавни отличия на дейци на културата, образованието, науката, спорта и отбраната

На церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов връчи висши държавни отличия на единадесет дейци на културата, образованието, науката, спорта и отбраната.

Държавният глава изрази благодарност и признателност на всички тях за онова, което са дали на България. Президентът посочи, че днешната церемония е знак към нацията, че никой не е забравен и че нищо не е забравено. Може да нямаме достатъчно възможности за материални стимули, но за сметка на това моралното признание на нацията го има, подчерта президентът Първанов.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително големите му заслуги към Република България и по повод 70 години от рождението му беше награден Димитър Павлов.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата беше награден Васил Стефанов.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително големите му заслуги към Република България и по повод 80 години от рождението му беше награден Иван Станчов.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително значимите му заслуги за развитието на българската наука и по повод 85 години от рождението му беше награден член-кореспондент Александър Янков.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта беше награден Георги Мърков.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата беше награден проф. Андрей Пантев.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите й заслуги за развитието на културата и музикалното изкуство беше наградена Анелия Шуманова.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството беше награден Иван Андонов.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството беше наградена Слава Рачева.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата и театралното изкуство беше награден Енчо Халачев.

С орден “Св.св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството беше наградена Саша Филипова.

От името на наградените член-кореспондент проф. Александър Янков изрази признателността си към държавните институции за даденото признание. Нашата служба на родината и отдаването на нашата професионална дейност на отечеството, които днес се оценяват с държавни отличия, ще останат също и в нашите спомени. По мисълта на един виден френски автор: “Спомените не изгарят и затова те не се изпепеляват”. Аз мисля, че тези спомени ние ще отнесем и в нашата следваща дейност, заяви проф. Янков.