192 страни ще спират глобалното затопляне

globalno zatoplianeДнес в Копенхаген се събират 192 страни за да спрат глобалното затопляне. Участниците трябва до 18 декември да постигнат споразумение, което да позволи да бъде спряно глобалното затопляне.

Форумът в Копенхаген е безпрецедентен след учредителната конференция от Рио де Жанейро през 1992 година: близо сто държавни ръководители си дават среща в копенхагенския „Бела център“. Целта на форума е да се ограничи повишението на средната температура на повърхността на Земята до 2 градуса, чието изпълнение минава през драстично съкращаване на парниковите емисии и да се постигне споразумение, което да замени Протокола от Киото – първият задължаващ договор по въпросите на климата, чийто срок на действие изтича в края на 2012 година. За да има надежда, че повишението на средната температура на планетата ще остане под прага от два градуса, учените припомнят неуморно формулата: до 2050 година световните емисии на газови с парников ефект трябва да бъдат намалели двойно. Основните източници на тези парникови емисии са изгаряният бензин, петролът и природният газ, припомнят експертите. Американският президент Барак Обама ще пристигне на 18 декември за да подкрепи усилията за договаряне на силно споразумение.
Повечето хора по света смятат, че климатичните промени са много сериозен проблем, с който техните правителства трябва да се справят, сочат данните от проучване на общественото мнение преди началото на срещата за климата в Копенхаген. Проучването, в което са участвали повече от 24 000 души, показва, че притесненията на хората заради покачващите се глобални температури са спаднали в Съединените щати и Китай, най-големите две страни замърсителки. 64% от хората смятат, че климатичните промени са „много сериозен“ проблем спрямо 44% от данните през 1998 г., според проучване на компанията GlobeScan, поръчано за BBC World Service. Проучването показва силната глобална подкрепа за действия, свързани с климатичните промени, въпреки рецесията“, заяви президентът на GlobeScan Дъг Милър. „Все пак, смесените мнения в Съединените щати и Китай подсказват, че лидерската позиция в Копенхаген може би трябва да бъде изявена от някой друг“, добави той. Въпреки глобалната икономическа криза, 61% от хората подкрепят правителствените инвестиции за справяне с този проблем, дори ако това бъде вредно за националната икономика, сочи проучването, проведено в 23 страни. /БГНЕС