19 училища от България ще участват в конкурс по превод на Европейската комисия

uchilishteБлизо 3000 ученици от цяла Европа, включително от Каликс, в близост до Арктическия кръг в Швеция, Хераклион на о. Крит, Сен Мартен на Антилските острови и Паралимни на о. Кипър, ще проверят езиковите си умения по време на третото състезание „Juvenes Translatores“, което ще се проведе на 24 ноември. Състезанието по превод, чието име се превежда „млади преводачи“ от латински, се провежда едновременно във всички училища, които са избрани за участие, от 11 до 13 ч. българско време под прякото ръководство на училищата.

„Състезанието за млади преводачи се превърна в една дългоочаквана възможност за учениците да проверят езиковите си умения, придобити в училище, в реална среда, както и да придобият представа за работата на професионалния преводач“, обясни Леонард Орбан, европейски комисар по въпросите на многоезичието. „Също така научихме, че успехът в състезанието е мотивирало някои участници да започнат да се занимават с лингвистични науки. Това е една добра новина, тъй като според проучване, което скоро предстои да бъде публикувано, професиите в лингвистичната сфера на дейност се развиват добре и гарантират добро професионално бъдеще“, добави комисар Орбан.

Тазгодишното издание на състезанието за млади преводачи започна през септември, когато средните училища в ЕС, които проявяват интерес, можеха да се регистрират за участие. От регистриралите се училища 600 бяха избрани на произволен принцип, като имената им бяха публикувани на уебсайта на състезаниетоhttp://ec.europa.eu/dgs/translation/programmes/jt/selected/selected_schools_en.htm

Максимум пет ученици (които трябва да са на 17 годишна възраст) от всяко одобрено училище ще се явят на тест по превод в деня на провеждане на конкурса.  Сутринта по електронна поща ще им бъде изпратен кратък текст, като те ще имат на разположение два часа, в които да го преведат възможно най-гладко от избран от тях език на един от 23-те официални езици на ЕС.

След приключване на теста преводите ще бъдат изпратени до Комисията, където преводачите от генерална дирекция „Писмени преводи“ ще ги прегледат и оценят. Журито на състезанието ще определи най-добрия превод от всяка държава-членка и ще публикува имената на победителите на уебсайта на състезанието http://ec.europa.eu/translatoresв края на януари 2010 г.

Отзивите от предишните две състезания показват, че като цяло учителите ценят тази възможност за насърчаване на чуждоезиковото обучение.  Учениците харесват идеята запредизвикателство и приключение и се чувстват мотивирани от мисълта, че ученици от други държави превеждат същия текст. От друга страна, от училищата бе изразено мнението, че възрастовата граница е твърде ограничителна, и бе изразена надежда повече ученици да имат право да участват. Според някои участници текстът за превод е бил твърде дълъг, а според други времето за превод е било недостатъчно.

Както при предишни години, всички победители печелят пътуване до Брюксел за церемонията по награждаването, където ще се срещнат и с редица преводачи от европейските институции.Остава на времето да покаже дали тази възможност ще окаже влияние върху плановете на участниците за бъдещето.

Списък на училищата от България, които ще участват в конкурса:

 • IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри“, спирка Почивка, гр. Варна
 • Гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“, бул.“Стефан Стамболов“ № 19, гр.Бургас
 • Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“, ж.к. „Зорница“, гр. Бургас
 • Гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, ул. „Вапцаров“ № 10, гр. Разград
 • „Евроучилище Ровел“, ул. „Св.св. Кирил и Методий“ № 66, гр.Банкя, Иваняне
 • Езикова гимназия „Гео Милев“, ул. „Независимост“ № 21, гр. Добрич
 • Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, бул.“Цар Освободител“ № 2, гр. Кюстендил
 • Езикова гимназия „Иван Вазов“, бул.„България“ № 121, гр. Пловдив
 • Езикова гимназия „Йоан Екзарх“, ул. „Цар Обединител“ № 9, гр.Враца
 • Математическа гимназия „Атанас Радев“, ул. „Цар Иван Александър“ № 12, гр. Ямбол
 • Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, ул. „Атанас Георгиев“ № 20, гр. Варна
 • Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“, ул.“Чемшир“ № 11, гр. Пловдив
 • ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, ул. „Марица“ № 4, гр.Благоевград
 • Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски“, ул.„Пирин“ № 4, гр. Ямбол
 • СОУ „Иван Вазов“, ул.„Георги Димитров“ № 32, гр. Мездра 3100, обл. Враца
 • СОУ „Индира Ганди“, ж.к. Люлин 7, ул. „Полк. Стоян Топузов“, гр. София
 • СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Т. Каблешков“ № 1, гр. Козлодуй
 • Средно общообразователно училище „Св. Паисий Хилендарски“, ул. „Страхил войвода“ № 5, гр. Дупница, обл. Кюстендил
 • Средно общообразователно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“, ул. „Студентска“ № 10, гр. Русе