16 здравеняци от Царево скочиха в морето

И в Царево спазиха традицията на един от най-тържествените църковни празници Богоявление / Йордановден/ да се изпълни ритуалът по хвърлянето на кръста в морето, съобщиха от Община Царево, цитирани от „Бургас инфо“.

Отец Стоян отслужи молитва за освещаване на водата, за здраве, мир и берекет и даде благоволението си на ентусиастите да скачат в студените води, после хвърли дървения кръст от кея на рибарското пристанище. 16 здравеняци скочиха в морето с надеждата да хванат Богоявленския кръст, сред тях и учениците от местната гимназия Стоян, Антон, Николай и Жюлиен. Дървения кръст хвана 45- годишният Тодор Василев и получи от кмета на Царево Петко Арнаудов награда от 100 лв. Кметът раздаде подаръци на всички участници и ги покани на почерпка в ресторант „Диана“.

Бившият офицер 66-годишният Тодор Иванов бе представителят на третата възраст сред участниците в надпреварата за кръста днес. Той се хвърля в леденото море на Йордановден вече повече от десет години. Поддържа формата си още от ученическите си години, а докато е служел на границата, се е къпел в Резовска река всеки ден от зимата. Убеден е, че къпането през зимните месеци е полезно за здравето му, но му доставяло и удоволствие. В студената вода се издържало обаче не повече от 2-3 минути, защото тя бързо изсмуквала топлината от тялото. Иванов очаква догодина да има повече смелчаци на неговата възраст. Той съветва връстниците си да не се отпускат и да дават отбой, а да правят като него./Агенция „КРОСС“/