14-ият София Филм Фест – по-добър от всякога

14 – ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 14 март 2010 в София с допълнителна програма от 15 до 25 март в София. За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив, фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово и други, съобщиха организаторите.

Програмата съдържа над 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма. Те са представени в обновената тематична структура на фестивала: Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм); Голямата петорка; Киното днес – големите майстори; Киното утре – големите надежди; Специални прожекции; Балкански конкурс; Фокус “България”; Ново българско игрално кино; Ново българско документално кино; Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм); Десетилетие на българското кино; Ретроспектива на Сергей Соловьов; Документална програма, вкл. Конкурс; Късометражна програма.
Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 13-те си издания, София Филм Фест е безспорно Киномаратонът на годината – събитие със сериозни заявки за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света. За десетгодишния си юбилей като международно киносъбитие, в Годината на Българското кино, София Филм Фест получи като подарък признание от Международна Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) – акредитация като състезателен фестивал със специализиран конкурс (за първи и втори филми). Членството във FIAPF е още едно доказателство за развитието и международното признание на българското кино през последното десетилетие и сериозно постижение на фестивалния екип. Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и Националния филмов център, Националния дворец на културата и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.
14-то издание на София Филм Фест ще стартира със специалната прожекция на най-новия филм на режисьора Светослав Овчаров „Зад кадър”. Датата е 5-и март, часът – 19.30, а мястото – Зала 1 на НДК. Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел „Осъдени души”, „Адаптация”, „Константин Философ” и „Суламит”. Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен. Главната роля е поверена на актьора Иван Бърнев.
За осми път ще бъде присъдена наградата за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят). 12 филма ще се състезават за Голямата награда на 14-ия София Филм Фест от Аржентина, България, Великобритания, Испания/Уругвай, Канада, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Хърватия. Българският участник е “Източни пиеси” – България-Швеция, реж. Камен Калев. Създателят на „Петнайсетдневката на режисьорите” на фестивала в Кан Пиер-Анри Дьоло оглавява международното жури на 14-ия София Филм Фест, което ще определи основните награди на фестивала. Негови колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за Наградата Jameson през 2010 година ще бъдат актрисите Марион Лен (Франция), която също е режисьор и сценарист, и Теодора Духовникова (България); миналогодишният победител в конкурса на „София Филм Фест” – израелският режисьор Дрор Захави, както и водещият унгарски продуцент Андраш Мухи. Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката, наградата за най-добър Балкански филм, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм.
За осми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм – статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Росица Вълканова – продуцент, Антония Ковачева – кинокритик, Захари Бахаров – актьор и Андрей Паунов – режисьор, носител (заедно с Борис Десподов) на наградата JAMESON за 2009 определи 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури.
Наградата на София на Столична община за цялостен принос към киноизкуството ще получи композиторът Божидар Петков – творец със завиден творчески път, създал музиката към филмите „Авантаж”, „Мера според мера”, „Черната лястовица”, „Всичко от нула”, „Пантелей”, „Сирна неделя”, „Съдбата като плъх”, „Лист отбрулен”, „Откраднати очи”, „Единствената история, която Хемингуей не описа”, “Зад кадър”. Почетният плакет е изработен от скулптура Георги Чапкънов. Наградата на София ще бъде връчена още на световноизвестните режисьори Джулиано Монталдо, Тони Палмър, Ян Троел и Сергей Соловьов.
За първи път на фестивала има Фокус върху българското кино. Това е съвсем естествено, имайки предвид, че 2010 е определена за Година на българското кино и след включването на български филм сред деветте претендента за чуждоезичен Оскар, което поставя киното ни в съвсем нова светлина по света и у нас. Съвместно с Националния филмов център ще представим две големи програми: Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от над 30 филма, които ще бъдат показани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”. Зрителите ще имат възможност да видят във вечерта на наградите – 13 март, премиерата на най-новия филм на Киран Коларов „Ако някой те обича…”, ще бъдат показани и „Светото семейство” на Красимир Крумов, както и дългоочаквания „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София Филм Фест са „Градът на жените баданте” на Стефан Командарев, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Кметът” на Адела Пеева, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Нощ над града” на Ирена Даскалова, „Сега и завинаги” на Драгомир Шолев и други.
През 2010 се навършват 10 години от съществуването на София Филм Фест като международен филмов фестивал без тематичната музикална насоченост на първите четири години. Енергичният екип на феста реши да ознаменува събитието с няколко видими нововъведения, част от които са визията, уебсайта и новата програмна схема на фестивала. Подарък за всички киномани е рубриката „Голямата петорка”, която включва филмите, спечелили големите награди на най-престижните кинофестивали в света през 2009 – Кан, Венеция, Берлин, Торонто и Сънданс. Сред тях са „Бялата лента” на Михаел Ханеке („Златната палма” в Кан), „Млякото на скръбта” на Клаудия Льоса („Златна мечка” в Берлин) и „Пророк” на Жак Одиар (Голямата награда на журито в Кан), които са и сред основните претенденти за номинации за чуждоезичен „Оскар”. Зрителите ще могат да видят „Ливан” на Самуел Маоз („Златен лъв” от Венеция), както и най-новия филм на Фатих Акин „Храна за душата” (Голямата награда на журито на същия фестивал). Не бива да се пропуска „Прешъс” – фаворит от Торонто и Сънданс и разбира се „С куршум в главата” на Жан-Пиер Жьоне.
Специален гост на фестивала ще бъде известният руски режисьор Сергей Соловьов, чийто филм „Анна Каренина” ще бъде представен на закриването на официалната програма на 14 март. Режисьорът посвещава на работа по филма 10 години от живота си, в главните роли зрителите ще видят Татяна Друбич и Олег Янковский, който си отиде от този свят седмици преди премиерата на филма. Ретроспектива на режисьора ще бъде представена в залата на Руския културен център.
Италианският ветеран Джулиано Монталдо („Сако и Ванцети”) ще представи последните си филми „Златото на Куба” и „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Британският майстор на музикалните филми Тони Палмър, добър познат на българската публика, ще представи два свои класически филма – „200 мотела” в сърежисьорство с Франк Дзапа (може би първият филм в историята на киното заснет на видео – през 1971 г.) и „Тайната на Шопен” на специална прожекция посветена на 200 г. от рождението на гениалния музикант. Изненадата на визитата на Тони Палмър е публичното представяне на дългогодишно подготвян проект, което ще бъде незабравим подарък за зрителите на София Филм Фест. Един от най-знаменитите шведски режисьори Ян Троел също ще гостува в София, представяйки епоса си „Запечатани мигове” за прохождането на фотографията в родината му.
Една от музикалните изненади, предвидени за вечерта, в която приключва официалната фестивална програма, е специалното гостуване на група „Роменго”, благодарение на дългогодишното сътрудничество между София Филм Фест и Дунавския музикален фестивал. Групата ще зареди публиката с емоцията на източноевропейски ритми, в комбинация с експресивен ромски темперамент. Вокалистката Моника Лакатош е добре позната на унгарската публика като една от най-добрите, чувствени и автентични изпълнителки на циганска музика. Страстта на „Роменго” ще зарази и киноманите в София!
Сред гостите на фестивала са сръбския актьор Лазар Ристовски, режисьорът Сърджан Драгоевич (със специална прожекция на копродукцията с България „Свети Георги убива змея”), англичанинът Пол Морисън („Шепа прах: Младите Дали, Лорка, Бунюел”), грузинското откритие Георгий Овашвили (“На другия бряг”), носителят на “Златен лъв” за “Ливан” Самуел Маоз и много други.
Програмата „Киното днес – големите майстори” включва последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа над 20 филма, сред които „Прекършени прегръдки” (Broken Embraces) на Педро Алмодовар, „Сбогом, заминаваме” (Away We Go) на Сам Мендес, „Аквариум” (Fish Tank) на британската режисьорка Андреа Арнолд, немският „Уиски с водка” (Whiskey and Vodka) на Андреас Дрезен, „Сън” (Dream) на Ким Ки Дук, „Шепа пепел. Младите Дали, Лорка и Бунюел” (Little Ashes) на Пол Морисън, „Убежище” (Le refuge) на Франсоа Озон, „Надуваема кукла” (Air Doll) на Хирокадзу Корееда, „Прахът на времето” (The Dust Of Time) на легендарния Тео Ангелопулос и други.
Програмата „Киното утре – големите надежди” се състои от филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година. Повечето са носители на награди за дебют на най-утвърдените международни кинофестивали. Програмата включва около 15 филма, сред които „Покани ме да вляза” (Let the Right One In) на Томас Алфредсон, „Аджами” (Adjami) на Скандар Копти и Ярон Шани, „Другият бряг” (The Other Bank) на Георгий Овашвили, „Аз убих майка си” (I Killed My Mother) на Ксавие Долан, „Според Размера” (A Matter of Size) на Шарон Маймон, Ерез Тадмор, които ще представят лично филма си, една от най-смешните комедии на годината, в София, и други.
Балканската програма включва някои от най-горещите филми, произведени в югоизточна Европа, сред които „Объркана броеница” на Махмут Фазъл Чошкюн, „Словенка” на Дамян Козоле (гост на фестивала), „Свети Георги убива змея” на Сърджан Драгоевич, „Медал за храброст” на Калин Петер Нетцер, „Каталин Варга” на Питър Стрикланд, „Тук и там” на Дарко Лунгулов, „Изток Запад Изток” на Гиерги Джувани, „Вярвам в ангели” на Никша Свиличич, както и „Прогноза” на Зорница София. Повечето режисьори ще представят филмите си на софийската публика.
За втора поредна година ще се състои международен документален конкурс с подкрепата на Българската национална телевизия. Селекцията отново е дело на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десподов. Програмата включва 11 филма, като българският представител е „Роднини” на Иглика Трифонова. Международното жури включва чешкия режисьор Ян Шикъл (председател на журито), чиято ретроспектива „Частно столетие” ще бъде представена в Чешкия център, испанския документалист Хайме Норуега и българската актриса и режисьор Боряна Пунчева, директор на СТФ „Екран”.
На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери. /БГНЕС