12 основни задачи за организиране почистване на дворове

12 основни задачи за организиране почистване на дворове

Ако сте сериозен градинар, ще излезете в градината си през първата топла секунда на пролетта. Въпреки че няма вреда в почистването на паднали клони и отломки, изчакайте, докато почвата вече не е така мокра, че да образува топка в ръката ви и под подметката, докато да ходите по нея. Не чакайте и прекалено дълго, за да започнете самото почистване на дворове. Много по-лесно е да отрежете растенията, преди старият растеж да се заплете в новия. Може да следвате и тези съвети за красив двор и градина.

Премахнете мулч и подрежете многогодишните си цветя

Първата задача е премахването и компостирането на всички мъртви едногодишни растения, останали през зимата. Те няма да се върнат и всякакви самозасачки вече ще са свършили работата си.

Ако миналата есен не сте подрязали многогодишните си растения, те вероятно изглеждат доста грозни с настъпването на пролетта. Много трайни насаждения предпочитат да са останат в допълнителна защита за цялата зима.. Ако все пак сте оставили трайните насаждения за цялата есен, след като започне новия растеж в основата на растенията е безопасно вече да премахнете зимния мулч и да ги подрежете до нивото на земята.

Как да подрежете многогодишните растения и храсти

Някои храстови растения с дървесни стъбла (артемизия, будлея, кариоптерис, лавандула и др.) Трябва да бъдат отрязвани в пролетта, защото цъфтят само на нови клони. Те се подрязват през пролетта, за да се ограничат щетите през зимата и да се насърчи растението да започне да изпраща тези нови цъфтящи клони. Най-добре е да изчакате, докато опасността от силна слана отмине. Повечето от тези дървесни трайни насаждения ще ви уведомят кога е време да ги подрязвате. Те, показват признаци на отваряне на пъпки по долните части на стъблото или нов растеж в основата на растенията.

Вечнозелено многогодишно растение с кафяви и оранжеви листа отблизо

В зависимост от това къде се занимавате с градинарство, някои многогодишни растения никога няма да останат в латентно състояние и все пак може да се нуждаят от подреждане. Растения като Epimedium, Hellebores, Heuchera и брадат ирис запазват листата си през цялата зима. Пролетта е времето да отрежете окъсаната зеленина и да насърчите новия растеж.

Пейзаж с декоративни треви

Ако сте оставили декоративните си треви за зимата, можете да ги отрежете веднага щом стигнете до тях. Не е нужно да чакате новия растеж. Нарежете тревите на разстояние до няколко сантиметра от земята. Ще се върнат, когато са готови.

Грижете се за вашите рози

Грижата за пролетната роза зависи много от климата. Розите, които се отглеждат в топъл климат, където розите никога не изпадат в покой, се възползват от добра резитба и отстраняване на мнозинството листа. Там, където розите са в състояние на покой, пролетните грижи трябва да започнат точно когато листните пъпки започват да се изпълват.

Изберете подходящото време за подрязване на дървета и храсти

Дървесни клони с големи бели цветя и пъпки се подрязват с чиния

Повечето цъфнали през пролетта дървета и храсти поставят цветните си пъпки през лятото или есента на миналата година. Подрязването им през пролетта, преди да са цъфнали, би означавало да отрежете тазгодишните цветя. Научете за специфичните нужди на вашите цъфтящи дървета и подрязвайте съответно.

Торете и подреждайте вечнозелените растения

Вечнозелени клони на дървета с къси игли се подрязват с ръчни ножици

Повечето вечнозелени растения трябва да малко или никакви грижи, освен малко подреждане. Пролетта е подходящо време за торене на вечнозелени растения, тъй като по това време те активно растат. Въпреки това, ако почвата е здрава и богата, ще трябва да подхранвате вечнозелените растения всяка година. Потърсете добре балансирана храна, обозначена специално за вечнозелени растения.

Започнете плевене и компостиране

Отпадъци от храна и черупки от яйца, добавени към синия контейнер за компостиране

Ранната пролет е времето за предприемане на действия, срещу плевелите. Влажната почва значително улеснява този момент и борбата с тях.

Изхвърлете всеки растителен материал, който показва признаци на заболяване и всякакви семенни глави, плевели или по друг начин, които биха могли да се превърнат в проблем.

Тествайте почвата и тора, ако е необходимо

PH на почвата се проверява с малък зелен метър в саксия с растения

Много е важно да тествате почвата си, преди да започнете да добавяте неща към нея. Ако сте променили почвата си през есента, проверете рН на почвата си (алкална, неутрална или кисела), за да видите, колко балансирани са хранителните вещества на вашата почва и определете, дали са необходими някакви коригиращи мерки. Повечето растения се радват на добро подхранване през пролетта, когато имат първоначален растеж. Ако имате богата и здрава почва, всичко, което трябва да направите през пролетта е да добавите малко подхранване с компост, оборски тор или органичен тор с пълно освобождаване. Ако предпочитате да използвате синтетични торове, може да започнете да го прилагате, след като вашите растения покажат признаци на нов растеж.

Разделете и трансплантирайте

Растение, извадено от почвата с открити корени за трансплантация

Ако искате да размножавате или премествате вашите растения, пролетта е идеалното време да ги разделите или пресадите. Удивително е, колко бързо растенията се възстановяват, ако ги хванете рано, когато времето е все още меко и са склонни да растат.

Мулчиране

Мулчирането се разпръсква с гребла отстрани на къщата

Мулчът прави много прекрасни неща за вашата градина: Запазва водата, охлажда корените на растенията, подхранва почвата, задушава плевелите. Няма съмнение, че всяка градина заслужава слой мулч. Изчакайте, докато почвата се затопли и изсъхне малко, преди да попълните своя мулч. Не забравяйте да го държите далеч от стъблата и короните на вашите растения и, ако се надявате на доброволци, които се самозасяват, дайте им възможност да покълнат, преди да покриете леглото с мулч.

Последният щрих е кант. Такъв по края придава свеж поглед на цялата градина и прави леглата идеално полирани. Наред с това помага да предотвратите разпръването на тревата в цветната леха. Не подценявайте силата на един чист ръб.

Източник: sofia.bg.services