12 години затвор за жена, убила трима души при катастрофа

12 години лишаване от свобода постанови Пернишкият окръжен съд за Живка Илиева, която през юни 2007 година в нетрезво състояние предизвика автомобилна катастрофа. При инцидента загинаха трима младежи, още двама бяха ранени.

Делото срещу Живка Илиева се гледа за втори път от пернишкия съд. Магистратите първоначално постановиха 14 години затвор за Илиева, но апелативен съд върна делото за ново разглеждане заради отказано на подсъдимата съкратено съдебно следствие. Днешното решение на съда е лишаване от свобода за период от 12 години за Живка Илиева и 14 години лишаване от правото да шофира.

Магистратите отказаха отново съкратена процедура, не уважиха и искането на защитата й да падне категоризацията за деянието като особено тежък случай и присъдата да бъде съобразена със срока от 3-10 години затвор.

Илиева предизвика катастрофа след употреба на алкохол на 18 юни 2007 година в Перник. Тогава управляваният от нея „Фолксваген Голф“ премина над предпазната мантинела, навлезе в насрещното платно и се вряза в „Мерцедес“ с четирима души в него. При инцидента на място загинаха футболистът Светослав Йонев на 21 години, Александра Ненова и София Русева на по 19 години. Бяха ранени още едно момче и синът на Живка, който е бил в автомобила й./DarikNews/