100 000 лв. е наградата за най-добрия млад предприемач в България

pariПрез януари 2010 г. стартира конкурсът за наградата Empower за изключителни млади предприемачи. Инициативата е на фондация Empower United и с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Наградата Empower е най-голямото национално състезание за млади предприемачи със специален фокус върху иновациите. В него могат да участват предприемачи, които имат идея за нов бизнес или са стартирали компании преди не повече от година. Изискването е ръководителят на кандидатстващия екип да е до 35 години.

Първата награда в конкурса е 100 000 лв. Сумата е солидна основа за превръщането на една добра идея в успешен бизнес. В допълнение към паричната награда, победителите ще имат възможност да се възползват от практически съвети от страна на опитни професионалисти.

„Нашата основна цел е да насърчим предприемаческото и бизнес мислене, както и да стимулираме развитието на икономиката. Със своя фокус върху иновациите, наградата Empower поощрява стартирането на компании, които ще променят българското общество, а защо не и да имат глобален ефект. Всяко голямо постижение в света е започнало като една идея. Нашето послание към хората е да се целят високо, но да започнат с малко. Това е една от тайните на големия успех”, каза Томас Хигинс, председател на фондация Empower United.

„Като институция, която е отговорна за развитието на бизнес средата и подкрепя реализацията на младите хора в бизнеса, воденото от мен министерство е сериозно заинтересовано от идеите за развитие на устойчива програма, която да се превърне в глобален модел за финансиране на иновативни идеи”, пише в официалното писмо, в подкрепа на наградата Empower министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Процедурата по кандидатстване за наградата Empower ще бъде обявена в края на януари следващата година. Тогава всички предприемачи, които имат желание да се включат в състезанието, ще могат да изтеглят формуляра за кандидатстване от интернет страницата на Empower United – www.empower.bg, и да започнат да работят по своите бизнес планове.

Крайният срок за предаване на кандидатурите е юни 2010 г. Бизнес плановете ще преминат през 3 кръга на оценка от жури, в което участват успели предприемачи и професионалисти. Ще има награди и за класиралите се на второ и трето място, както и зелена награда.

От януари до май 2010 г. всички, които имат желание да научат повече за предприемачеството могат да участват в откритите обучителни месечни семинари с гост лектори, изявени бизнес лидери и експерти. Семинарите ще помогнат на младите предприемачи да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план. На тези събития ще се проведат дискусии на теми като финансиране, сформиране на екип, ефективен маркетинг и продажби и други теми, които ще помогнат на участниците при подготвянето на бизнес плановете за конкурса.