100 млн. лв. изхарчени неправомерно от бившето МО

parvanov-1Сто милиона лева са били изхарчени неправомерно от предишното ръководство на Министерство на отбраната, чрез което те са смятали да спечелят предстоящите избори. Това заяви министърът на отбраната Николай Младенов, след срещата си с президента Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС.

Младенов изрази огромно съжаление, че в края на януари и в началото на февруари т.г. ръководството на МО със съгласието на Министерство на финансите е изтеглило авансово тази значителна част от месечния лимит за харчене за месеците май, август, септември, октомври и ноември. Парите са изхарчени за неща, които не са пряко свързани с отбраната, финансовите власти и българското общество са били заблудени за причината за този акт. Цялата операция е извършена с ясното съзнание, че предстоят избори. Тази и следващата година ще бъдат изключително тежки за министерство на отбраната и това ще принуди ръководството да вземе сложни и дълго отлагани решения, а за период от 1 година ще трябва максимално да се ограничат разходите. Финансирането ще бъде необходимо, за да изпълним задълженията си не само към съюзниците си но и за да осигурим собствената си сигурност, заяви министърът. Той не очаква да настъпят промени в бюджета на ведомството при гледане на Бюджет 2010 на второ четене и обяви, че информацията, с която е запознал президента, ще бъде сведена и до знанието на депутатите.
Младенов информира президента в качеството му на върховен главнокомандващ и не смята, че до този момент Първанов е знаел за тези неща. Данните са станали ясни след обстойна документална проверка. Министърът на отбраната направи уговорката, че не е юрист, но мисли, че в случая има много сериозни нарушения на законовите норми, което се проверява от специалист в момента.“Все едно някой да те удари с юмрук в стомаха и да ти извади въздуха“, каза Младенов. Николай Младенов каза, че разчита на президентската институция за подкрепа на мерките, които ще се предприемат за да се балансира системата. Той предположи, че ще се наложи да се вземат и непопулярни решения. Министърът подчерта, че наистина са застрашени редица плащания на министерството, които обаче ще бъдат направени, макар и разсрочено със забавяния, някъде ще се наложи и предоговаряне. /БГНЕС