100-години храм „Св. Йоан Рилски”, с. Острица, Русенска област.

100-godiniНа 19 октомври – деня, в който честваме паметта на покровителя на българския народ преп. Йоан Рилски Чудотворец – с празнично архиерейско богослужение, отслужено от Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, бе отбелязан стогодишният юбилей от освещаването на храм „Св. Йоан Рилски”, с. Острица, Русенска област.

Храмът е изграден през 1907 г. с доброволни пожертвования от всички жители на селото. Всеки се включил с каквото може в богоугодното дело: някои подарили на храма ниви, други помогнали с труд или с материали. Иконостасът е изработен в селото, а иконите – в гр. Попово. Освещаването било извършено през 1909 г. от тогавашния Доростолски и Червенски митрополит Василий, за което има мемориален надпис на иконостаса. Храмът е скромен, но се поддържа в добър външен и вътрешен вид.

Богослужението беше уважено от кмета на община Две могили г-н Драгомир Дамянов и от кмета на с. Острица. Гост от Русе беше свещ. Николай Николов, а клиросен певец – Милен Бакалов. Негово Преосвещенство произнесе проповед, след което беше представена кратка история на храма. Извършен беше водосвет и осветени приношенията на християните, които в голям брой бяха дошли да уважат тържеството.

Българска Патриаршия