10 тона изобутан без платен акциз иззеха на Митница Русе

10 тона изобутан без платен акциз иззеха митнически служители от Митница Русе. Митничарите спират за проверка в района на ГКПП Дунав мост автоцистерна с немска регистрация, управлявана от немски гражданин. Цистерната превозвала 10 100 кг изобутан от Германия, предназначени за българско дружество, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.
При огледа на документите и проверка в Системата за управление на акциза митническите служители установили, че при транспортирането на стоката не са изпълнени изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. Българското дружество няма право да получава акцизни стоки под режим отложено плащане, тъй като не е нито данъчен склад, нито регистриран получател.
Насрещна проверка в митницата, в чийто териториален обхват се намира получателя, сочи, че за конкретната доставка на 10 100 кг изобутан не е заплатен или обезпечен акциз.
На превозвача и на получателя са съставени актове за административни нарушения, а стоката – 10 100 кг изобутан, е иззета. Предстои налагане на глоба и имуществена санкция на нарушителите./КРОСС/