10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?

sunСънят е толкова важен за здравето, колкото са правилното хранене и правенето на упражнения. Той помага да се възстановите, да се презаредите с енергия и да ободрите тялото и ума си.

Спете по 8 часа на нощ, пийте мляко преди лягане, за да заспите по-бързо и т.н. Възможно ли е съветите, които чуваме вече толкова години, да са грешни? Разграничете фактите от измислицата в следващите 10 често срещани мита за съня.

Открийте колко сън наистина ви трябва и дали чаша уиски или таблетката ще ви помогнат да “отлетите по-бързо към Страната на сънищата”:

1. Всеки се нуждае от поне 8 часа сън на нощ

Грешно! Осем не е някакво вълшебно число. Някои се чувстват най-добре, когато спят само 7 часа, други се нуждаят от повече време. Всъщност изследванията дори показват, че хората, които спят по 7 часа, може би ще живеят по-дълго от тези, които спят по 8 и повече часа. Прекалено многото сън пък се свързва със състояния като затлъстяване и диабет.

Ако спите по 12 или повече часа на ден, може да става дума за някакъв проблем. Затова най-добре говорете с лекар. Може да имате депресия или синдром на хроничната умора. По статистика съвременният човек спи средно по 6 и половина часа на вечер, т.е. живее с хроничен дефицит на сън.

Как да разберете дали спите достатъчно? Раздразнителни ли сте през деня? Чувствате ли тъга? Имате ли внезапни смени на настроението? Проблем с концентрирането? Всичко това са все знаци за недоспиване.

2. Повече жени отколкото мъже страдат от безсъние

Истина! Два пъти повече жени отколкото мъже страдат от безсъние, според скорошна статистика. Защо? Виновни са животът и женското тяло.

Менструалният цикъл, менопаузата, хормоните, възрастта, стресът, работата, здравето, настроението, децата в семейството, дори самотата смущават съня. Изследванията показват, че жените със стабилен брак спят по-добре от необвързаните, а сънят се изплъзва най-много на тези, които скоро са загубили родител.

Както всяка млада майка знае, раждането на дете също води до недостиг на сън. Изследванията доказват, че постнаталната (следродилната) депресия може допълнително да влоши вече разстроения сън.

3. Една чаша концентрат ще осигури добър сън

Грешно! Оставете чашата! Питието първо ще ви накара да се почувствате сънливи и спокойни, но по-късно нещата ще се обърнат и то ще увеличи броя на събужданията през нощта. Алкохолът може да усили хъркането и да доведе и усложни апнеата по време на сън.

Никога не пийте алкохол, ако взимате сънотворно. Ако го приемете след няколко чаши вино например, това може да доведе до временна загуба на съзнание, на паметта и неуравновесено поведение. По този начин тласкате нервната си система едновременно в различни посоки.

4. Сънотворните могат да доведат до зависимост

Истина! Лекарствата за сън (особено новите небензодиазепинови приспивателни) са безопасни за няколко дни, помагат в ситуации, които разстройват съня (загуба на работата или раздяла с любимия например), и прекъсват серията безсънни нощи. Но не ги приемайте по-дълго от месец – хората стават психически зависими от тях, а при по-високи дози – и физически зависими. Доста от този вид медикаменти имат и странични ефекти като сънливост през деня, загуба на памет и пречат на шофирането.

Създаването на добри навици за сън е много по-ефективен вариант за лечение на безсънието, но утвърждаването им изисква повече усилия отколкото приемането на сънотворно. Специалистите препоръчват когнитивно-поведенческа терапия, за да се научите как да се отпускате и да заспивате.

5. Желането за дрямка означава, че сте болни или лениви

Грешно! Много хора се чувстват отпуснати в средата на следобеда, но не винете за това двойния чийзбургер, който сте изяли на обяд. Случва се, защото ни е вродено да подрямваме и отпочиваме по това време.

Освен това дрямката през деня (от порядъка на 45 мин.) подобрява настроението и паметта. Ако сте спали лошо предната вечер, краткият следобеден сън ще ви помогне да възстановите енергията си. Дремките са още по-ефективни, когато са част от ежедневието.

И все пак – не спете след 16 часа, защото това може да наруши нощния ви сън. Някои хора стават инертни след следобеден сън – това е временно замайване или объркване.

6. Телевизията, компютърът или книгата ще ни помогнат да заспим

Грешно! Ако използвате леглото като място за работа, ще си навлечете само неприятности – психиката свиква да асоциирате спалнята с място, където следва да сме активни, а не като приятен кът за отмора и откъсване от проблемите на деня.

Какво да правите, ако напразно се въртите под завивките? Станете след половин час. Разсейте се с дейности в друга стая, после се върнете и опитайте отново да заспите. Това позволява на мозъка да отпочине и да заспи по-бързо.

Освен това, най-добре е да спите на хладно – не повече от 18 градуса. Така сънят е по-дълбок и стабилен.

7. Като не мога да спя през седмицата, ще си наваксам през уикенда

Грешно! Това е често прилагана, но безполезна стратегия, защото веднъж щом изгубите съня си няма връщане назад. Не може да си наваксате нито през уикенда, нито ваканциите или почивките.

Най-добре е да си установите постоянен режим на сън. И не се притеснявайте от случайно безсъние от време на време – обикновено то минава също така внезапно, както се е и появило. В действителност притеснението за това, че не можем да спим, е по-лошо от самата загуба на съня – така се получава порочен кръг от стрес, който пречи на съня.

8. Сънят помага за отслабване

Истина е! Хората, страдащи от безсъние, натрупват килограми. Учените все още не знаят каква е точната причина, но предполагат, че нивата на хормоните, контролиращи апетита (като лептин и грелин) имат роля в този процес. Според други умората, която се натрупва при недоспиване, ни кара да ядем повече.

Някои работят до късно вечерта и едва когато другите у дома заспят, отиват да вечерят. Ако сте уморени – по-добре си легнете, вместо да наваксвате с късна вечеря.

9. Ако имам проблем и заспя, на другата сутрин ще имам готово решение за него

Истина! Може да си мислите, че мозъкът работи върху разрешаването на проблема докато спите, но всъщност решението идва на сутринта, когато е по-свеж и може да се концентрира по-добре.

Някои изследователи са на мнение, че стадият на съня с бързи движения на очите (т.нар. REM стадий) помага на мозъка да сортира, развива и затвърждава информацията и спомените, натрупани през деня.

В крайна сметка е сигурно едно – да решавате сериозни казуси вечер, на уморена глава, не е най-добрият подход. Най-доброто решение ще дойде, ако сте добре отпочинали. Не случайно се е появила и поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта!”

10. Чаша топло мляко ще ви помогне да заспите

Истина! Кой може да оспори някои съвети на народната медицина?! Но причината може и да не е в топлото мляко, въпреки че то съдържа триптофан – аминокиселината, която тялото превръща в хормоните мелатонин и серотонин, имащи отношение към съня. Млякото не е достатъчно, за да заспите. Ефектът идва от асоциацията, която съзнанието прави – ритуалът да затоплите напитката, да я сипете в любимата си чаша. Това кара клепачите да натежават!

здраве.bg