10% отстъпка, ако купите нов хладилник с висок клас енергийна ефективност

procent2София /КРОСС/ От утре трите електроснабдителни компании в България, ЧЕЗ Електро България, Е.ОН България Продажби и ЕВН, в партньорство с трите големи търговски вериги за продажба на бяла и черна техника Техномаркет, Домо и Технополис, стартират Коледна кампания за енергийна ефективност. Тя се провежда под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на околната среда и водите и Агенцията за енергийна ефективност.

Всеки клиент на магазините на Технополис, Домо и Техномаркет в цялата страна ще получи 10% отстъпка от цената, ако закупи нов хладилник с висок клас енергийна ефективност – А, А+ или А++. Отстъпката от цената на хладилниците е за сметка на петте компании организатори. Промоционалната кампания обхваща 101 магазина и ще продължи до 16 януари 2010 г.

На събитието под надслов „Бъди клас А“ присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, главният секретар на Министерство на околната среда и водите Климентина Денева, изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков и представители на организаторите на кампанията.

Инициативата има за цел да популяризира използването на енергоспестяващи електроуреди като един от най-ефективните начини за намаляване на консумацията на електроенергия в бита. Според експертите от електроразпределителните и електроснабдителните компании, подмяната на стария хладилник с нов уред от по-висок енергиен клас е доказано сред най-ефективните начини едно домакинство да намали сметката си за електроенергия. За сравнение електроуредът с висок клас енергийна ефективност А/А+ ползва два пъти по-малко електроенергия от този клас B.

За периода на кампанията „Консумирай ефективно – спастявай прогресивно“ се очаква да бъдат продадени близо 10 хил. хладилника от висок енергиен клас. Така ефектът ще бъде над 5 млн. квтч. спестена електроенергия за година. А крайният ефект от кампанията спрямо средната продължителност на ползването на хладилниците се очаква да достигне 41 млн. квтч. спестена електроенергия.

„Енергийната ефективност е инвестиция в бъдещето. Независимо дали това ще е свързано с инвестиция в нов електроуред или с промяна в навиците или начин на живот. Всеки може да намали разхода си на енергия и да даде своя принос за по-чиста околна среда,“ заяви Калина Трифонова, член на УС на EVN Bulgaria.