1 на всеки 25 смъртни случая в света е свързан с употребата на алкохол

Учените от университета в Торонто твърдят, че заболяванията, свързани с алкохола, засягат най-много бедните хора. Авторите на доклада предупреждават, че последиците от заболяванията, свързани с алкохола, са подобни на последиците от пушенето преди едно десетилетие.

Учените твърдят, че въпреки положителните последици от пиенето на умерени количества алкохол във връзка с намаляването на сърдечносъдовите заболявания, вредните последици от алкохола са много по-сериозни. Освен заболяванията, директно свързани с алкохола, като проблеми с черния дроб, много други заболявания като рак на устата и на гърлото, колоректален рак, рак на гърдата, депресия и инсулт също са свързани с пиенето. Учените подчертават, че по-голямата част от възрастното население в света – 45% от мъжете и 66% от жените, се въздържат да пият алкохол, повечето от тях през целия си живот.

Европа има най-голямото съотношение на смъртни случаи, свързани с алкохола, с 1 на всеки десет смъртни случая, директно дължащи се на алкохола. Най-висока е пропорцията в страните от бившия СССР с 15% или един на всеки седем смъртни случая. Освен това мъжете е пет пъти по-вероятно да умрат от заболявания, свързани с алкохола от жените. /БГНЕС