„Нека сме достойни за историческата възможност да ограничим разпространението на ядрени оръжия ”, призова министър Николай Младенов в ГК на ООН в Ню Йорк

„Днес ние се намираме в критичен момент от развитието на режима на разпространение на ядреното оръжие в света”, заяви българският външен министър Николай Младенов в речта си на Конференцията по договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) в Ню Йорк. „Ако не използваме възможността да се противопоставим на разпространението на ядреното оръжие и да създадем импулс за тоталното му елиминиране, ние ще продължим периода на нерешителност, който всички,  които се противопоставят на договора за неразпространение ще използват, за да станат по-силни и по-опасни.”

Конференцията по ДНЯО събра вчера в Ню Йорк множество световни лидери, между които американският държавен секретар Хилари Клинтън и върховният представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън, държавни глави и външни министри. Предишната такава конференция, провела се през 2005 г., завърши без същностно съгласие по проблемите, пред които е изправен Договорът: неучастието на ключови ядрени държави, нератифицирането му от други и липсата на механизми за санкции при нарушаване.

Мнозинството страни-участнички оцениха неотдавнашния договор СТАРТ-2 и състоялата се Среща на върха по ядрената сигурност във Вашингтон като добра основа за напредък по ДНЯО. По този повод министър Младенов отбеляза: „България вярва, че всяка държава трябва да постави постигането на силен Договор за неразпространение на ядреното оръжие в центъра на своята национална дипломация. Ние всички трябва да потвърдим своя ангажимент като работим за целите на Договора – разоръжаване, неразпространение на ядреното оръжие и мирно използване на ядрената енергия.”

Николай Младенов призова Корейската Народно-демократична Република да се върне на масата на преговорите, за да се постигне денюклеаризацията на Корейския полуостров. Към Иран министър Младенов се обърна с призив за спазване на резолюциите на СС на ООН и прилагане на стандартите на МААЕ, подчертавайки необходимостта Иран сега да отговори на предложението на международната общност. „Нека сме достойни за историческата възможност, която имаме, да ограничим разпространението на ядрени оръжия до тяхното окончателно унищожаване”, завърши българският външен министър.

Пълният текст на речта на министър Николай Младенов можете да прочетете тук.