Чер оман, зарасличе — Symphytum officinalis L. Сем. Грапаволистни — Borraginaceae

Разпространение. Среща се в низините, предпланинските области, по влажните ливади, край реките и гористите места из цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение, високо до 1 м. Стъблото му е разклонено, кухо, грапаво и покрито с косми. Коренището е късо, с дебели и разклонени корени; не образува грудки. Листата са елипсовидни, едри, стеснени към основата, като долните са с дръжка, а горните са седящи. Те са с ланцетовидна форма, силно окосмени отдолу и слабо отгоре, с мрежеста нерва­тура. Цветовете са лилави, по-рядко розови и бели, събрани в гроз­довидни съцветия, с петлистна, срасната в основата си чашка, петлистно, сраснато в тръбица венче и 5 тичинки. Плодът е сух, разпадащ се на 4 лъскави черни орехчета. Цъфти през юни—юли. Медоносно растение.

Използуваема част. Корените (на 2—3-годишните растения), брани напролет, преди да започне развитието, през март, или наесен след увяхването на надземната част, от септември до декември. Извадените корени се измиват, по-дебелите се наряз­ват и се сушат на сянка или в сушилня до 60°С. Изсушената билка е с тъмнокафяв до смолисточерен цвят отвън и бял до бледожълт отвътре с гладък лом, без миризма и със сладникаво-слузест вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в книжно-конопени или книжни торби. Запазва се на сухо и проветриво място. Изнасяна билка.

Химичен състав. Съдържа алкалоидите лазиокарпинг консолидйн, циноглосин, освен това алантоин (улеснява растежа на клетките), аспарагин, захароза, галова киселина, скорбяла, дъ­билни вещества, смоли, слуз, следи от етерично масло, инулин и др.

Лечебно действие и приложение. Билката за­силва растежа на клетките, ускорява заздравите лните процеси в тъканите. Прилага се под форма на запарка при трудно заздра­вяващи рани, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите, надкостницата, наранявания и кръвоизливи.

В българската народна медицина корените на черния оман се употребяват още при кашлица, бронхит, туберкулоза, повръщане на кръв, кръвотечение от носа, продължителна менструация, ма­точни и белодробни кръвоизливи, възпаление на червата и про­тив рак.

Външно се препоръчва за лапи при циреи, навяхване, счупване на кост, лимфни отоци и др. Отварата се използува за гаргара при рани в гърлото и устата, за жабурене при разклатени зъби и кър­вящи венци.

Начин на употреба. 1 супена лъжица ситно смлени ко­рени се сипват в 500 г вода да врят 5 мин. Прецедената отвара се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.