Централизираният архив на Комисията по досиетата с нови сгради

Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откриха Централизирания архив на Комисията за разкриване на документите и за обявяване принадлежността на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

С официална церемония в присъствието на премира Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес бяха открити новите сгради на централизирания архив на Комисията по досиетата. При откриването министър- председателят отправи благодарност към служителите на Комисията за положените усилия архивът да бъде събран на едно място и той да бъде достъпен за обществеността.
Архивът е разпределен в няколко сгради в Банкя, предоставени от държавата. Хранилищата отговарят на най-модерните изисквания за съхраняване на архивни фондове. За кратко време – от пролетта на 2009г. сградите са реконструирани според специалните стандарти за събиране, съхраняване и ползване на архивни фондове – посочи председателят на комисията Евтим Костадинов.
Обединяването на архивите на едно място бе значително ускорено през миналата година, когато между Комисията по досиетата, МВР и ДА „Архиви” бе подписан тристранен протокол, а в края на м.г. бяха изцяло предадени от МВР документите от областните дирекции в страната или почти 350 хил. архивни дела.