Тодор Чобанов откри на 26 април в галерия „Средец“ на министерството на културата международна изложба

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов откри на 26 април в Галерия „Средец” на Министерството на културата Международна изложба в рамките на форум „Реставрация – 2010”. Чуждестранното участие включва проекти от Словения, Сърбия, Унгария и Бразилия.

Слово на зам.-министър д-р Тодор Чобанов при откриването на изложбата:

„УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
СКЪПИ ГОСТИ,

За мен е удоволствие да ви приветствам с добре дошли в престижната Галерия „Средец” на Министерството на културата на официалното откриване на петото издание на ФОРУМ „РЕСТАВРАЦИЯ” – 2010 !
Както знаете, Министерството на културата е партньор на този уникален проект, заедно с Асоциацията на реставраторите в България и секция „Реставрация” към Съюза на българските художници. Освен място и време за срещи на специалисти, които работят на експертно ниво за реставрацията на уникални ценности, една от целите, които си поставя Форумът, е да популяризира труда на реставратора. В следващата седмица всеки от нас ще може да се докосне до скритите моменти в отговорната работа на реставраторите, до тайните, които те владеят за спасяването на различни артефакти, открити по нашите земи.
Неотдавна, на 18 април, светът отбеляза Международния ден на културното наследство. Не случайно всяка година на тази дата имат своя професионален празник и реставраторите. Подпомагайки ги, Министерството на културата винаги се стреми да отговори на най-належащите потребности от консервация и реставрация на ценни обекти на културното наследство, за да останат те съхранени за бъдещите поколения.
Излизайки от музеите, днес творческите постижения на реставраторите ни представят нови проекти, техники, идеи и проучвания, подчинени на изискването за качествена и етична реставрационна намеса при опазването на културните ценности на България.
Надявам се, че чрез настоящата изложба, както и чрез дискусионната сесия, също част от Форума, която ще се състои на 27 май в Министерството на културата, реставраторите ще успеят да отговорят не само на въпроси от професионално естество, но и на любопитството на неспециалистите, разкривайки им нови, неподозирани факти от богатото ни минало. На добър час на Форум „Реставрация” – 2010 !”

Реставрация на сватбена рокля от началото на 20-ти век е един от българските проекти, представени в изложбата. Това, което прави експозицията интересна, е, че в нея са представени различен тип обекти. Има представена реставрация на една доста екзотична фотографска техника, а заедно с това – и реставрация на скулптура.
Самата експозиция включва колекция от табла, представящи около 40 реставрационни проекта и проучвания по реставрационни проблеми. Проектите са в сферата на опазването на движимото и недвижимото културно наследство от различни области: живопис, стенопис, скулптура, керамика, текстил, фотография и др. Обхватът на темите е широк: научни изследвания, практически реализации, етични проблеми, правни въпроси и др. Показани са и оригинални стенописни фрагменти, реставрирани в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия.
Изложбата в Галерия „Средец” на Министерството на културата продължава до 2 май т. г.