Таунсвил, Пърт

Таунсвил – град в щата Куинслънд , на брега на Коралово море . Намира се на север от град Маккай , точно срещу Големия бариерен риф . Известен е с това , че в него се развива значителна изследователска дейност на Големия бариерен риф , Коралово море и на моретата , които мият северните брегове на Австралия .

Пърт – столица на щата Западна Австралия . Той е основан през 1829г. Разположен е на река Суон на 20км от Индийския океан . Благодарение на териториалното си разрастване , пристанището и централната част са слети в едно . Пърт е един от най-красивите градове в Австралия , архитектурата на който се е запазила в сградите във викториански стил . В последните десетилетия са издигнати и значителен брой съвременни кули от стъкло и бетон . Небостъргачите са по-характерни за северния бряг на реката . Улиците в града са широки с много цветя , дървета и храсти . Особено интересен е храстът „Бугенвил”, който в края на годината се покрива с множество оранжеви цветове .

В един от районите на Пърт е разположен голям парк , част от който е ботаническа градина . Природата в него е запазена в естествен вид .

Градът е и важен промишлен и културен център . В него се намира „старият” Западноевропейски университет , основан през 1911г. Учебните му корпуси са построени в староанглийски стил , изразяващ се с множество кули и остър покрив . В града има и други учебни заведения , специализирани колежи , научноизследователски  институти , обсерватория , много музеи , галерии и театри .