С 10,6 на сто е оптимизирана държавната администрация от началото на мандата но правителството

С 10,6 на сто е оптимизирана числеността на държавната администрация. Това информира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция днес. В рамките на редовното правителствено заседание той представи подробен доклад с цялостна картина на състоянието на държавната администрация, предприетите до момента мерки за оптимизация на структурите и състава й, както и част от мерките за реформа на администрацията, които предстоят до края на 2010 година.

Към края на март тази година заетите в публичния сектор са 440 хиляди души, от които над 87 хиляди  са в държавната администрация, в това число общинска и областна, а 61 хиляди са служителите в системата на МВР, информира министър Дянков. Около 9 хиляди са служителите в министерствата.

Част от предложенията за реформа в държавната администрация, които предстои да бъдат разгледани от Министерския съвет, предвиждат премахване на всички „бонуси“ за сметка на събирани такси и глоби и въвеждане на „атрактивна“ добавка за служители със специализирано образование и квалификация. Предвижда се и въвеждане на матрична скала за определяне на основната заплата на заетите в администрацията, „бърза писта“ за способни млади служители, както и допълнително стимулиране за добри индивидуални или екипни постижения.

От януари 2011 г. възнагражденията на служителите в министерствата и ведомствата, с изключение на заетите в системата на МВР и Министерството на отбраната, ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите. Предвиждат се и промени в Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Класификаторът ще бъде изчистен от ненужни длъжности и дейности и от установени противоречиви изисквания.

„Целта на усилията ни е да постигнем по-малка, но по-добре платена държавна администрация“, коментира министър Симеон Дянков. Цялостният доклад, изготвен от Съвета за административна реформа, предстои да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет.