Стартира обучението на полицейски служители, които ще се включат в разследването според промените в НПК

МВР има ресурса и потенциала, с които да изпълни и тези нови задачи – подчерта на откриването на първия от поредицата семинари министър Цветан Цветанов

С поглед към бъдещите промени в НПК, касаещи досъдебната фаза, днес стартира първият от поредицата семинари на тема “Организация на разследващите органи в МВР за приложението на промените в НПК”.  Тези промени – плод на екипния подход между министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на прокуратурата, още веднъж изразяват волята на правителството в изграждането на работещ инструментариум в полето на разследването. Решимостта за промени бе изразена днес от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Маргарита Попова и от главния прокурор на републиката Борис Велчев, които дадоха старта на форума. В него служители от полицията и прокурори ще обсъждат детайли, свързани с провеждането на процесуално-следствени действия, ще обменят практики, заедно ще разговарят за промените в НПК.
Създадена е максимално добра организация за поетапно обучение на служителите, заяви министър Цветанов, който благодари на фондация “Ханс Зайдел” за дългогодишното партньорство и оказаната подкрепа в обучителния процес за формирането на квалифицирана разследваща криминална полиция. Той подчерта, че работата на разследващите полицаи до този момент е била изключително тежка и даде пример с факта, че 2000 щатни дознатели до този момент са били затрупани с над 200 хиляди досъдебни производства. С първите крачки, направени от правителството в тази посока, се открива една нова възможност – за включване на част от полицейския състав в неотложните процесуално-следствени действия. Вътрешният министър подчерта, че идеята е реализирана благодарение на създадената добра координация с Министерството на правосъдието и прокуратурата и че с поставеното начало на обучение на полицейските служители инвестираме в една добра основа. “Имаме ресурса и потенциала, с които ще можем да изпълним и тези нови задачи”, бе категоричен министър Цветанов.
В този смисъл главният прокурор на Р България отбеляза, че днес ние сме свидетели на надграждането на тази основа. В подкрепа на това Борис Велчев посочи, че сривът на дознанието не само не се състоя, напротив – в МВР има изключително качествен потенциал. Благодарение на тази качествена и екипна работа на разследващи полицаи и прокурори само за миналата година над 50 хиляди души са получили наказателни присъди.
Ангажиментът на правителството е ясен – то ще продължи да работи в посока на изграждането на модерна разследваща криминална полиция, отбеляза министър Маргарита Попова и добави два основни аспекта в тази посока – от една страна обучението като част от изграждането на професионализма на полицията, от друга – създаването на такива условия на работа, каквито тя заслужава.
Един милион лева са осигурени по оперативна програма “Административен капацитет”, по която МВР е работило и защитило, обясни зам.-министър Веселин Вучков. Тези средства ще бъдат инвестирани, за да се осигури възможността за обучение в движение на полицейските служители.