Срещи на министър Николай Младенов с българското национално малцинство в Сърбия

През втория ден от посещението си в Р Сърбия, министърът на външните работи Николай Младенов посети днес Ниш и Димитровград (Цариброд). В генералното консулство на Р България в Ниш, министърът се срещна с представители на българското национално малцинство. Той изложи основните моменти от балканската ни политика и се спря на резултатите от разговорите си в Белград. Министър Младенов отговори на десетина въпроса на представителите на българското национално малцинство, свързани с живота и правата им в Сърбия.
В Димитровград Николай Младенов проведе среща с кмета на общината – Веселин Величков. С него той обсъди как да бъде стимулирано населението в общината да изучава майчиния си език, да бъде икономически по-инициативно и да се намали напрежението във връзка с някои оплаквания от нарушение на правата.
От името на министър Николай Младенов, заместник-министър Марин Райков положи цветя пред паметника – костница „Нешков връх” край Димитровград. В костницата са положени костите на стотици български и сръбски воини, загинали по време на сръбско-българската война. „Този паметник е символ на помирение, от което България и Сърбия имат нужда днес, в името на спазване правата на българското национално малцинство и в името на общото ни европейско бъдеще”, изтъкна заместник-министър Райков.