Смесени българо-американски тимове изпълниха 80 парашутни скока в „Тракийска пролет-2010”

„Всяко съвместно обучение с американските партньори е изключително полезно за нашите военнослужещи, които се готвят да изпълняват своите задачи”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в присъствието на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик днес, 27 април, по време на Деня за високопоставени гости на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет- 2010”.

През тази година за първи път в рамките на съвместно обучение се изпълняват парашутни скокове. Смесените българо-американски тимове изпълниха общо 80 скока с незабавно разтваряне на парашута, от височина 400 м., от два самолета С-130 „Херкулес” с 4 захода. До сега в рамките на съвместната подготовка „Тракийска пролет-2010” са изпълнени 516 скока, като 392 от тях са дневни, а 124 нощни.

В „Тракийска пролет 2010” от българска страна участват общо 350 парашутисти, които са от Военновъздушните сили,  от Военноморските сили и от Силите за специални операции на Сухопътните войски.

От американска страна участват военнослужещи от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”.

В Деня за високопоставени гости присъстваха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, членове на Парламентарната асамблея на НАТО, депутати от Народното събрание.