Симеон Дянков: държавите с най-добра фискална дисциплина най-бързо излизат от кризата

Държавите с най-добра фискална дисциплина най-бързо излизат от кризата и имат най-висок икономически ръст. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обобщи резултатите от работните си посещения в Естония, Финландия и Швеция – трите държави с най-добри фискални резултати в ЕС. „Непрекъснато трябва да си припомняме, че сега е време за стягане на коланите, защото сега трябва да се справим с фискалните ефекти от икономическата криза, от която вече излизаме“, подчерта финансовият министър на брифинг в Министерството на финансова.

„Ако публичните финанси на Европа в средносрочен план се стабилизират, това ще зависи от успешната пенсионна реформа в държавите от Европейския съюз“, каза още вицепремиерът. Пенсионната реформа, както и борбата с контрабандата, са били основните теми на разговор в рамките на работните срещи с колегите му от трите държави. До седмица-две се очаква да бъдат одобрени допълнителни финансови ресурси за подсилване на контрола по външните граници на ЕС и за борба с контрабандата, информира министър Дянков.

Според него, тезата, че от икономическата криза се излиза като се харчи повече, не е вярна. „Трябва да се мисли за всеки допълнителен разход дали помага за развитието на икономиката и за излизане от кризата, какво можем да си позволим и какво не.“, допълни Симеон Дянков. „Реформи, които не се направят през първата година на управлението, много по-трудно се правят на втората или на третата година и те трябва да се случат сега“, подчерта още финансовият министър.

Симеон Дянков коментира данните за изпълнението на консолидираната фискална програма през април. Излишъкът за месеца е близо 370 млн. лева, което е с над 200 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, когато размерът му е бил едва 168 млн. лева. За април излишъкът не се дължи на вноската от БНБ от 354 млн. лева, от която 300 млн. лева бяха планирани, поясни финансовият министър. Той се дължи на по-добри постъпления от дивиденти, главно на енергийни компании. Това означава, че държавата по-успешно събира дивидентите си от дружествата, коментира вицепремиерът.

Предварителните данни за м. май сочат минимален дефицит от около 75-80, докато през май миналата година е бил 120 млн. лева, информира още Симеон Дянков. Окончателните данни ще се малко по-добри, прогнозира той, тъй като през този месец ще бъдат възстановени част от разходите по европейски програми. По предварителни данни размерът на фискалния резерв през май е 6 548 млн. лева.

Дължимото ДДС към 1 юни възлиза на 237 млн. лева, което е два пъти по-малко в сравнение с 1 юни 2009 г. „С това изпълнихме обещанието си за ускорено възстановяване на дължимото ДДС“, коментира още финансовият министър.

Той оповести и предварителни данни за дейността на Агенция „Митници“ през май, като даде много добра оценка за работата на агенцията. През май приходите от мита отбелязват ръст от 45,6 % спрямо същия месец на 2009 г., като преизпълнението на плана е със 114,8 на сто. Ръст бележат и приходите от ДДС от внос с 29,4 %, с което изпълнението им за месеца е над 115 на сто. Единствено приходите от акцизи отбелязват спад от 29,7%, като тяхното изпълнение е 71,5% от месечните разчети. Общо приходите от мита, ДДС и акцизи бележат спад от 8,9% през месеца, или изпълнението на плана е 88,1 на сто, отчете по предварителни данни министър Дянков.