САЩ

Ню Йорк – разположен около устието на река Хъдсън , която се влива в обширен , почти незамръзващ и удобен за корабоплаване залив . През ХХ в. градът се превръща в център на най-големият мегаполис в света , прострял се на около 600км от Бостън до Вашингтон . Състои се от 5 части / градски райони / – Манхатън на едноименния остров, Бруклин и Куинз на остров Лонг Айлънд , Бронкс на „континента” и Ричмънд на остров Стейтън , с общо 827кв.км площ . С многобройните си предградия пръснати наоколо върху територията на три щата – Ню Йорк , Кънектикът и Ню Джърси – заема около 10000кв.км. площ . В края на 70-те години е построен първият „небостъргач” – 40м.

Въпреки , че столицата е Вашингтон , политическият център на страната е Ню Йорк . В него действат редица университети / Колумбийският , Нюйоркският и др. /, многобройни висши учебни заведения и научни институти , около 300 театъра , около 50 музея , от които най-известни са Метрополитен музей , Музеят на съвременното изкуство , Природно – историческият музей , музеят Гугенхайм , Музеят на историята на Ню Йорк и др. Тук има и център на българската култура в Америка .

Статуята на Свободата е известният в цял свят символ на САЩ. Повече от 100 години статуята , обърната с лице към пролива Верацано Нароус , се издига над нюйоркското пристанище . Статуята на Свободата е дар за САЩ от народа на Франция. Монументът е с височина 46м и тежи 204 тона . С кораб е доставена в Ню Йорк през юни 1885г. Статуята се ползва с изключителна популярност сред туристите , ежегодно се посещава от над 2млн.души .