САЩ

Нови Орлеанс – град в щата Луизиана . Разположен е в делтата на река Мисисипи при Мексиканския залив . Нови орлеанс е голямо речно и морско пристанище . Основан е през 1718г. от французина Бенвил . Най-интересното място на днешния Нови Орлеанс от туристическа гледна точка е историческия център „Вьо Каре” /фр.- старият квадрат /. Той до наши дни е запазил особеностите на креоло-испанско-френската архитектура от ХVІІІ – ХІХ в. – ниски масивни къщи с широки балкони и вътрешни дворове . От времето на испанското и френското владичество градът се утвърждава като един от най- големите католически центрове на САЩ . Това се отразява върху архитектурният му облик и традициите . Тук има много католически църкви , частни католически училища и болници , йезуитски университет „Св.Игнасий де Лойло” и др.

Центърът на града се намира на естествена тераса на река Мисисипи , на височина 4 – 5м над морското равнище . Голяма част от Нови Орлеанс лежи почти на морското ниво , на територията на осушени от кипарисите блата на 5 -6м под морското ниво на река Мисисипи , която е оградена от диги . В града е направено много за защитата му от наводнения , но опасността остава . Днешният град е много интересен за туристите . Той е запазил цялостния си романтичен френско-испански колорит . Историческите и архитектурните паметници и живописните субтропични паркове , знаменитите френски ресторанти , кабарета и нощни клубове , традиционните карнавали и джаз-фестивали привличат в стария град милиони американски и чуждестранни туристи .

Маями – град в щата Флорида . Градът е основан през 1896г. Той е разположен в югоизточната част на п-в Флорида и е най-близо до екватора от всички други американски градове . Маями е на границата между два климатични пояса – тропичния и субтропичния . Мекият океански климат по източното крайбрежие на Флорида се обуславя от топлото течение Гълфстрийм и от югоизточните пасати . Те пренасят през зимата топъл въздух , а през лятото – относително по-прохладен . На запад от Маями се намира просторната заблатена местност „Евърглейдс”, с един от най-интересните национални паркове в САЩ , който приема хиляди туристи .

Топлият климат , възможността за целогодишно използване на морските плажове , пищната субтропична растителност , множеството езера и изобилието на блатен дивеч са превърнали Флорида в основен зимен курорт на страната и място за лов .

Туризмът е основният отрасъл в икономиката на Маями . В Южна Флорида има два основни курортни сезона – зимен , по-кратък с пик през февруари и летен , по-продължителен от май до октомври .

Агломерацията на Маями се състои от няколко части . Това е самият град Маями и градовете Маями Бийч , Коръл Гейбълс , Хайали , Норт Маями , Саут Дейд и др.