САЩ

Чикаго – най-големият град в района на Задапалачието . Той е пристанище на езерото Мичиган в щата Илинойс . Днешният град е голям железопътен възел в САЩ , а пристанището е едно от основните по бреговете на Големите езера . Чикаго е още важен възел на шосейните и въздушните пътища . Освен това той е търговски център и главен пазар на огромен селскостопански район . Днес Чикаго има мощна индустриална база , която започва да се изгражда в началото на ХХ век .

Най-голямо впечатление на туристите правят небостъргачите . По броя на тези огромни сгради градът отстъпва само на Ню Йорк . Този град се нарича още родина на небостъргачите . Още през 1885г. тук е построена първата многоетажна сграда . Тук се намира и един от най-красивите небостъргачи – „Сиърс тауър”. Това е една от най-високите административни сгради в света – 443м , 110 етажа и работещи в него 16500 души . Чикаго е също и голям културен и научен център . В града и в неговата агломерация има десетки университети , музеи , библиотеки и театри .

Атланта – един от основните политически и културни центрове на южните щати . Той е най-големият транспортен разпределителен център на Юга . В годините след Втората световна война в Атланта започва голям строителен бум . Издигнати са голям брой небостъргачи . Формира се комплекс от административно-финансови и търговски сгради , хотели , ресторанти , музеи , стадиони . През 1976г. е завършено строителството на Световния конгресен център . В града се провеждат различни конгреси , фестивали , конференции и симпозиуми .

В старото гробище „Саут Вю” е гробът на изтъкнатият борец за граждански права на афро- американците д-р Мартин Лутър Кинг , който е убит през април 1968г.

Благоприятните климатични условия , многото зрелища , цветя  , музеи и исторически паметници , както и съчетанието в градската застройка на различни архитектурни стилове привличат в Атланта  многобройни туристи .