САЩ

Филаделфия разположена на 120км на юг от Ню Йорк . Градът е основан в 1682г. В средата на ХVІІІ в. той е най-големият град на 13-те колонии . От 1790 до 1800г. е временна столица на САЩ . Тук има много исторически паметници , привличащи туристите .

Бостън – град в североизточната част на САЩ ; голямо пристанище на Атлантическия океан и административен център на щата Масачузетс . Освен това градът е и естествен исторически , икономически и културен център на областта Нова Англия . Бостън е един от най-старите градове в САЩ. Той е основан през 1630г. В историческия център има много стари сгради от ХVІІІ в. , т.е. от периода на английското владичество и на Войната за независимост / 1775 – 1783г. / , когато той има важна роля . Старите паметници в града привличат много туристи . В центърът на града се намират много банки , офиси но фирми , магазини , културни учреждения . В град Кеймбридж , който е част от бостънската атмосфера се намира най-старият университет на САЩ – Харвардският / 1636г. / и Масачузетският технологичен институт . Бостън има още много музеи и театри .

Детройт – голямо пристанище на река Детройт между езерата Хюрън и Ери . Основан е от французите в центъра на системата на Големите американски езера . Първо в града се развива дървообработването и корабоплаването по езерата . През 1899г. тук започва да работи първия автомобилен завод „Олдс”, през 1902г. – заводът „Кадилак”, а през 1903г. започва своята дейност известният Хенри Форд . Той пръв в САЩ утвърждава масовото производство на евтини автомобили . Така Детройт се превръща в столицата на американското автомобилостроене .