Сао Паулу

град в югоизточната част на Бразилия и е най-големия в страната и в Латинска Америка / 10470хил. жители ; агломерацията – 18850хил. жители /. Той е важен транспортен и търговски център на страната . В близост до него е град Сантош , който се явява пристанище на Сао Паулу .

Градът е основан от йезуитски монаси на 25 януари 1554г. в деня на Св.Павел , поради това носи името Сао Паулу . Въпреки че градът е стар , той няма богата история като Рио де Женейро . В началото на ХІХ век в него се появяват първите капиталистически манифактури , а от началото на ХХ в. се утвърждава като най-важен промишлен център . Именно по тази причина градът по облик е по-нов , като основните сгради са от края на ХІХ в. и от ХХ в.

Сао Паулу е и важен културен център на Бразилия . Има много висши учебни заведения , институти , библиотеки и музеи . По-известни са музеите , свързани с изкуството на щата Сао Паулу , на съвременното изкуство , както и тези с насоченост към археологията и етнографията . Има и много спортни съоръжения . В централната част на Сао Паулу са разположени многоетажните делови квартали . Търговският център обхваща площадът „Приса да Република” и улиците „Сан Луис” и „Бараунди”. В парковите райони има многоетажни жилищни блокове и много красиви домове . В града интерес представляват Операта / 1911г. /, Катедралата / 1910 – 1954г. /, стадионът Палмейрас , комплексът на Международното изложение по случай 400 години от основаването на града , сградата на Националното събрание / 1970г. /. В града се издигат и много високи и модерни сгради , построени в последните няколко десетилетия на ХХ в. Изградени са модерни скоростни магистрали на много нива .