Първи официални срещи на министъра на външните работи Николай Младенов в САЩ

В рамките на първия ден от посещението си в САЩ министър Младенов се срещна с ген. Джеймс Джоунс, съветник на президента Обама по националната сигурност. Бяха обсъдени проблеми, свързани със Западните Балкани, предизвикателствата в Афганистан и новата Стратегическа концепция на НАТО. С Eлън Таушер – помощник-държавен секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност, министър Младенов дискутира участието на България в противоракетната защита на НАТО и въпроси на ядрената сигурност. Подчертано беше взаимното желание за по-задълбочен диалог по тези теми както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО.

Необходимостта от диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки беше основна тема в разговора на министър Младенов със сенатор Ричард Лугар, заместник-председател на Комисията по външни отношения. Според дългогодишния американски сенатор газопроводът Набуко продължава да е най-добрата опция за постигане на енергийна сигурност на България. Лугар отбеляза също, че ще насърчи правителството на САЩ да работи за кохерентна стратегия на противоракетната отбрана в Европа и особено в югоизточния фланг, който е най-близо до заплахите, произтичащи от Близкия изток.

Министър Младенов се срещна и с конгресмените Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите, и Уилям Делахънт, председател на Подкомисията за Европа към Комисията по външна политика. Двамата конгресмени потвърдиха ангажимента си за разширяване на програмата за безвизово пътуване в САЩ, което да включва и България. Подчертано бе обаче, че мненията по този въпрос в Конгреса са различни.

Министър Младенов откри изложба за спасяването на българските евреи по време на прием в българското посолство във Вашингтон, на който присъстваха представители на дипломатическия корпус и американската администрация. Обръщение към гостите отправи и Брус Паскал, вицепрезидент на Б’най Б’рит – една от най-големите организации на еврейската общност в САЩ.

Министър Младенов беше гост на официалното откриване на офиса на Европейския парламент във Вашингтон, чийто домакин беше председателят на ЕП Йежи Бузек.