Продължават полицейските действия в рамките на стартиралата рано тази сутрин операция “Лихварите”

Предприети са мерки по установяването и задържането на 38-годишния Д.К., други четирима членове на престъпната схема са задържани в полицейския арест

За 24 часа са задържани криминално проявените Р.М. /42г./, С.З. /39г./ С.Т. /46г./ и А.В. /40г./. Продължава издирването на техния авер – Д.К. /38 г./.Всички те живеят в кв. “Нов път” във Видин. Операцията се реализира под ръководството на районната прокуратура и е резултат на продължителна оперативна работа и анализ на събраната информация за извършване на нерегламентирана финансово-кредитна дейност. Данните сочели, че лихварите налагали непосилни условия на клиентите си – предимно техни съкварталци, за издължаване, често се стигало до отнемане на движимо и недвижимо имущество, както и до поставянето им под зависимост.
При извършените днес обиски в домовете и автомобилите им е открито голямо количество документи, които свидетелстват за нерегламентираната дейност на групата лихвари. В къщата на А.В. криминалистите попаднали на огромен списък /30-40 страници/ с имена на длъжници с дължимите от тях суми и дати на отпуснатите заеми. Там са открити 15 дебитни карти с пин кодове и 3 лаптопа. От дома на издирвания Д.К. са иззети печат и щемпел на софийски нотариус и запис на заповед; от къщата на Р.М./42г./  –  документи на лизингови автомобили, кочани с фактури и компютърна конфигурация.
В две къщи, обитавани от С.З. са открити около 500 грама злато, над 12000 лева, списък с лични данни на вероятни длъжници, компютър и скица на имот с предварителен договор. На адреса на С.Т. проверяващите иззели над 500 грама злато, около 20 000 лева, 4 патрона – калибър 9х19. Там открили и две полицейски униформи.
Продължава работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата.