Природни туристически ресурси на САЩ

Национален парк „Меса Верде” разположен в югозападната част на Колорадо . В превод от испански означава „зелена маса”. Територията е покрита с гори от хвойна , бор , пиния , храсталаци и диви цветя . Уникалната местност с площ  21хил. хектара съдържа руини от много характерни древни селища – пуебло / многостайни скални жилища / на индианците анасази от Югозападните САЩ. Това е културата на т.нар. жители на скалните градове . Възрастта на каменните постройки наброява няколко столетия .

Йелоустоунски национален парк – създаден 1872г., най-големият в САЩ и най-старият в света . Паркът е с площ 8992кв.км и е разположен на вулканично плато , в Скалистите планини . В парка се пазят ценни в научно , естетическо и историческо отношение ландшафти за рекреационни , културно-просветителски и изследователски цели .

Ежегодно Йелоустоунския национален парк е посещаван от милиони туристи и почиващи . За тяхно удобство е създадена развита мрежа от пътища и пътечки , действа ефективна система на обслужване и информация .

Национален парк „Гранд Кениън” – намира се в северозападната част на щата Аризона и заема площ  4931кв.км . Той е основан през 1908г. и до 1919г. има статут на национален паметник на природата . Като национален парк „Гранд Кениън” е създаден за охрана и рекреационно използване на уникалното природно образувание – дефилето на р.Колорадо , което се намира в средното й течение и има дължина 349км , ширина 8-25км , максимална дълбочина 1900м . Каньонът се е формирал в продължение на около 10млн.години .

Ежегодно паркът е посещаван от повече от 2млн.души . Той се ползва със световна известност и популярност .