Премиерът Бойко Борисов: Третата среща на министрите от Югоизточна Европа е доказателство за волята на нашите правителства да противодействат на организираната трансгранична престъпност

В приветствието си към участниците във форума министър-председателят още веднъж подчерта, че правителството ни застава категорично зад усилията на МВР в борбата с корупцията и организираната престъпност

Премиерът на Република България Бойко Борисов лично поздрави участниците на Третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа и даде старт на форума. С обръщението “уважаеми колеги” той ги увери, че винаги част от него ще остане в Министерството на вътрешните работи. Близо 10 месеца, правителството в лицето на МВР, ДАНС и прокуратурата полагат огромни усилия в борбата с организираната престъпност, заяви премиерът и изрази надежда, че наред с успехите внимателно се вглеждаме в грешките си. Правителството на България застава на 100 процента зад МВР и зад усилията, които полага за бърз и оперативен обмен на информация, заяви още Борисов. Днешната Трета среща на министрите на вътрешните работи от Югоизточна Европа е доказателство за това взаимодействие и за волята на правителствата да противодействат на трансграничната престъпност. Той припомни, че структурите на тази организирана престъпност отдавна са постигнали синхрон, а шансът на правоохранителните органи е в обединените им усилия.
Премиерът още веднъж увери министрите, че България ще продължава да подкрепя максимално държавите, тръгнали към обединена Европа и НАТО, защото мирът и сигурността на Балканите минават през ЕС и алианса, защото благоденствието на нашите народи минава през изграждането на модерни и общи инфраструктури, през транспортни коридори, през премахването на граничния контрол. Той припомни и основния приоритет на българското правителство, което заедно с румънското полага усилия за реализирането на една нелека задача – присъединяването на двете държави към шенгенското пространство.
Вие сте може би най-важната брънка в общия път на Балканите, заяви Борисов и като пожела на добър час на днешния форум, още веднъж увери участниците, че срещата и целите, които си поставя, са изключително ценни. Тя дава не само още един шанс в постигането на жизнено важния оперативен обмен на информация, на взаимното опознаване, но и в рамките й се подписват двустранни споразумения, които отварят пътя на страните ни към общата цел – противодействие на организираната трансгранична престъпност.