Президентът назначи проф. Стати Статев за член на Управителния съвет на БНБ

На церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 проф. Стати Статев положи клетва като член на Управителния съвет на БНБ за втори мандат.

В словото си президентът Първанов подчерта, че БНБ е безусловен фактор в запазването на макроикономическата стабилност на страната, провежда политика на прозрачност и предвидимост, подкрепя силно политиката за запазване на валутния борд.

По повод назначаването на проф. Статев за втори мандат държавният глава изтъкна, че той е утвърден учен с национален и международен авторитет, с повече от 170 публикации в сферата на макроикономиката и други значими икономически въпроси. Президентът Първанов изрази увереността си, че натрупаният от проф. Статев опит като член на Управителния съвет ще му бъде особено полезен в неговата работа и занапред.

От своя страна проф. Статев изрази признателността си към колегите си от УС на БНБ за съвместната им работа, както и към Президента на Република България за оказаното доверие. Проф. Статев заяви, че ще продължи достойно да изпълнява своите задължения, представлявайки президентската институция в Управителния съвет на БНБ, използвайки всичките си сили, знания и умения.