Президентът Георги Първанов връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война и на участници в съпротивата

Президентът Георги Първанов връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война и на участници в съпротивата по повод на 65-годишнината от края на войната и Деня на Европа – 9 май.

Медалите са учредени от Националния комитет за честването на годишнината, което е под патронажа на държавния глава.

През тези дни политиците, държавните дейци, учените и всички хора с патриотични чувства отново се връщат към събитията – правим го, защото не бива да забравяме истината, посочи президентът в словото си. Всички ние носим отговорност и пред сегашните, и пред идните поколения, които трябва да имат своята ясна аргументирана представа за това кои са причинителите и кои са жертвите на войната, кои извършиха престъпленията срещу човечеството и кой кой беше в тази титанична битка, посочи президентът.

Георги Първанов отбеляза, че годишнината е вълнуващ миг – 65 г. от най-мрачната, най-трагична война и 65 г. от една победа, която по никакъв начин не може да бъде поставена под съмнение – победата над фашизма. Това е една победа на справедливостта , на демокрацията, каза президентът и благодари на българските ветерани за техния принос в извоюването й.

Държавният глава отбеляза, че решението на тогавашното българско правителство за включването на България в заключителния етап на войната е мъдро, разумно и исторически оправдано. То позволи на България да претендира на мирната конференция, че е на страната на антихитлеристката коалиция, позволи да се защитят българските национални интереси и особено интересът за съхраняване на териториалната цялост на страната, каза Георги Първанов. Президентът посочи, че във войната участват 18 000 български доброволци, има много ярки прояви, истински подвизи, масов подем, които показват, че става дума за всенародна мобилизация и доказват справедливия характер на българското участие във войната.

Най-важното послание от победата е, че можем успешно да се изправим пред новите предизвикателства, ако обединим своите усилия на основата на общо споделено разбиране за водещите човешки ценности и права, добави президентът. Той отбеляза, че неслучайно е съвпадението, че декларацията на Робер Шуман, провъзгласила идеята за европейско обединение, е на 9 май 1950 г. – на петата годишнина от края на войната. Това, което е Европа, ЕС, сега до голяма степен се дължи на победата над фашизма. Тази победа е солидната основа, върху която се извърши и развива европейското обединение, каза президентът Георги Първанов.

Академик Георги Марков – председател на Националния комитет за честване на 65 години от победата над фашизма и на Деня на Европа, каза, че решението за награждаване с юбилейни медали на ветераните е израз на признателност към заслугите на едно много изстрадало военно поколение, чиято доблест в изпитанията е пример, достоен за следване от днешната младеж.

За България Втората световна война е исторически кръстопът, отбеляза Марков и припомни, че за три и половина години България се включва в две воюващи коалиции, 34 548 са убитите български войници и офицери във войната, 4/5 от които са на възраст между 20 и 30 години.