Президентът Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на художника Росен Райчев

На тържествена церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на Росен Райчев Райков. Българският художник получи отличието за значими постижения в областта на изобразителното изкуство и дарителски жест към българската държава.

Росен Райчев дарява на България в лицето на президентската институция свой портрет на Васил Левски, който ще бъде изложен в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

В словото си президентът Първанов изтъкна, че дарителският жест на Росен Райчев може най-добре да бъде оценен именно на 2 юни – Денят на загиналите за свободата и независимостта на България. Дарителският жест на Росен Райчев е добър повод да си припомним ролята и мястото на Апостола на българската свобода Васил Левски, защото тази дата е и негова дата, отбеляза Георги Първанов. Президентът посочи, че още преди десетилетия историците, народопсихолозите и българският народ са признали Васил Левски за безспорен национален водач, защото Васил Левски се проявява като уникален идеолог, ненадминат организатор и е душата и сърцето на Вътрешната революционна организация.

Наистина съм впечатлен от начина, по който господин Райчев е видял Апостола на Свободата. Мнозина са се опитвали да го рисуват, да го пресъздават в романи, във филми и не винаги се е получавало. Мисля, че тук имаме силен, достоверен прочит на онова, което ние, българите, имаме като представа за Васил Левски, заяви Георги Първанов.

Дълбоката, трайната красота в лика на Апостола идва от силата на характера му, от яснотата на мислите му и най-вече от чистотата на намеренията му, заяви художникът Росен Райчев.

Светлината в лика на Апостола произтича от трите най-съкровени човешки въжделения – свобода, законност и родина, които обединени заедно изразяват идеала на Васил Левски. Родината, лишена от свобода, е лагер, но пък и свободната родина без законност се превръща в мащеха. От своя страна свободата и законността без родина нямат вкус, нямат почва. Колко просто го е казал само: чиста и свята република, посочи Росен Райчев.

По-рано през деня по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се извърши тържествена смяна на почетния караул пред Парадния вход на Администрация на Президента. На церемонията присъстваха държавният глава, вицепрезидентът Ангел Марин, много граждани.