Пирамидите в Гиза, Джосер, Негада

Пирамидите в Гиза са едно от седемте чудеса на древния свят . Те са на левия бряг на река Нил , на юг от делтата на реката . Пирамидите са десет , но най-известни са три – на фараона от 4-та династия / ІІІ хилядолетие пр.н.е. /. Най-известна е пирамидата на фараона Хеопс . Тя е висока 146,6м , а страната на квадрата при основата е 233м . Построена е от 2,3млн. каменни блока с тегло от 2,5 до 30 тона . Другите пирамиди са на фараоните Хефрен / 143,5м височина / и на Микерин / 62м височина /. Пирамидите прдставляват огромни гробници изградени от варовик . Древните египтяни вярвали в задгробния живот и затова в погребалните камери не липсвало нищо , от което фараонът би имал нужда приживе . През вековете тези камери били ограбени . Пред пирамидата на фараон Хефрен се намира „Големият сфинкс”, дълъг 57м и висок 20м .

Пирамидата на Джосер – построена е близо до древната столица на Египет Менорис . Владетелят Джосер е управлявал Древен Египет около 2650г.пр.н.е. и 2575г.пр.н.е. и се е прочул с техническото си нововъведение . То е известно като Стъпаловидната пирамида , защото се издига на 6 нива . Направена е изцяло от камък и е най-старата каменна постройка в Египет . До камерите с царското погребение води коридор дълъг 30м .

Негада – комплекс от паметници в Горен Египет от ІVхил.пр.н.е. / от времето преди обединението на Горен и Долен Египет /. Намира се на левия бряг на река Нил на север от Луксор . Състои се от некропол / с над 2000 погребения / и две примитивни селища – северно и южно .