Отава

столицата на Канада . Градът е разположен в красива местност на бреговете на р.Отава , която е на границата между провинциите Квебек и Онтарио . До европейското заселване районът на Отава е търговски център на местните индиански племена . Самото наименование на града на езика на индианците ирокези означава „размяна на предмети” . Дълго време Отава е опорен пункт за различни експедиции на заселниците , както и място за търговия с кожи на диви животни . По-значителното развитие на града започва от 1827г. когато тук започва строителството /1826 – 1832г./ на канала „Ридо”, свързващ р.Отава е ез.Онтарио .

През ХХ в. и особено в периода от 40-те до 80-те години Отава бележи голям демографски ръст . През 60-те години на ХХ в. , във връзка с честванията на 100 годишнината от обявяването на града за столица се извършват големи мероприятия . Много улици са превърнати в паркови и пешеходни зони . Реставрирани и разширени са парковете на столицата . Някои административни учреждения са преместени в околността , а около града е създаден голям зелен пояс .

Днес Отава е красив и зелен град . Централно място заема „Плащадът на конфедерацията” с паметника на загиналите във войната канадци . Интересни са големите виадукти над канала , високата сграда на хотел „Шато Льоре” в стил на средновековен френски замък и намиращият се наблизо Парламент на Канада . Главната улица на столицата е „Уелингтън стрийт” , където са съсредоточени много административни учреждения , в т.ч. редица министерства и Върховния съд на Канада. В северната част на града се намира резиденцията на Генерал – губернатора на Канада – сградата „Рид о хол”.

Най-елегантните квартали на града се намират в района „Роклиф парк”. Тук са разположени посолствата на чуждестранните държави . Интерес представляват още английската катедрала „Крайст чърч” и римокатолическата „Нотр Дам”.

В Отава има повече от 20 моста / над р.Ридо и над плавателния канал /. Освен това градът е известен със своите паркове и пешеходни алеи по брега на канала . През пролетта по тези алеи разцъфтяват над 1млн. лалета . Тази традиция е поставена от кралското семейство на Нидерландия , което в годините на Втората световна война намира убежище в този град . През май , когато лалетата цъфтят в Отава пристигат десетки канадци и чуждестранни туристи .