Николай Младенов към Вук Йеремич: „Имаме споделена отговорност към региона”

В рамките на своята балканска обиколка министърът на външните работи Николай Младенов проведе днес в Белград среща със своя сръбски колега Вук Йеремич.

„Двамата с министър Йеремич имаме споделена отговорност – като външни министри, които са под 40 години, да не се оставяме да ни движи коловозът на миналото, а да се ориентираме към бъдещето”. Това каза министър Николай Младенов след срещата. Той заяви политиката на новото българско правителство да се ангажира със Западните Балкани и да съдейства по най-практичен начин на страните да станат членове на Европейския съюз. Той даде за пример помощта, която България оказа на Босна и Херцеговина за получаване на План за действие за членство в НАТО по време на срещата на външните министри в Талин. Младенов изрази готовност на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Сараево да открои постигнатото от Сърбия през последните месеци – Декларацията на парламента за Сребреница, новия диалог с Хърватия и с Босна и Херцеговина. „Все пак, това, което има възможно най-голяма тежест пред Съвета на ЕС, е какво правят страните във вътрешен план”, подчерта Младенов.

В отговор на искане от министър Йеремич за по-голяма чувствителност на България към сръбската позиция по Косово, Николай Младенов заяви: ”Ние разбираме тежестта на общественото мнение в Сърбия по този въпрос, но от нас, политиците, зависи да намерим начин да подобрим живота на хората в бъдеще, включително и на сръбското малцинство в Косово”.

В двустранен план двамата министри оцениха, че отношенията се развиват в правилната посока, макар да остават и някои нерешени въпроси, по които обаче е налице добър диалог. „Най-важното е, че днес гледаме на всички тези въпроси в европейски контекст, защото историческата ни рамка не е най-добрият европейски пример. Сърбия има в наше лице приятел, който разбира трудностите, пред които е изправена съседната страна и е готов да работи за преодоляването им”, заяви в Белград българският външен министър. Той подчерта важността на дискутираните по време на неотдавнашната визита на министър-председател Бойко Борисов инфраструктурни и енергийни проекти. Днес Младенов и Йеремич се договориха в най-скоро време да бъде подписано споразумение и да се открие Български културен център в Белград. Двамата министри ще провеждат и редовни работни срещи.

По-рано днес Николай Младенов се срещна и със сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. Двамата констатираха отличното състояние на военното сътрудничество, което може да послужи за пример на връзките между две страни – членка на Партньорство за мир и членка на НАТО.

Следобед министър Младенов положи цвета пред паметника на Раковски и Левски в Белград.

Тази вечер той ще изнесе лекция пред Белградския център за политика на тема „Присъединяването на Западните Балкани към ЕС – обща задача”.