Николай Младенов: ЕС се нуждае от нов курс към Западните Балкани

Западните Балкани и ЕС трябва да подновят ангажимента си за сътрудничество: съседите ни – чрез реформи, а Съюзът – чрез непоколебим ангажимент към европейското им бъдеще. Това беше основното послание на министър Николай Младенов в изказването му на срещата ЕС – Западни Балкани в Сараево днес. Той подчерта, че правителствата на страните от Западните Балкани трябва да продължат да работят помежду си, както и за добросъседските отношения в региона. Действията в България, а и в Хърватия, за противодействие на организираната престъпност и корупцията ясно демонстрират, че само когато не се крием от проблемите, а ги признаваме, можем да се справим с тях, отбеляза Младенов.

Българският министър на външните работи предупреди, че „рискуваме да загубим мълчаливите проевропейски мнозинства в Западните Балкани, рискуваме те да се превърнат в застрашени малцинства.” Затова, според него, едно от важните послания, които отправят лидерите на ЕС днес към гражданите на Босна и Херцеговина и Албания е, че пътят към визовата либерализация е разчистен и че това следва да е валидно скоро за всички в региона. Накрая той призова всички страни от Западните Балкани да работят така, че към 2014 г. да получат статут на кандидати за ЕС. Така ще завърши едно кърваво столетие за Европа, започнало през 1914 г. в Сараево с Първата световна война.

Според испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос, срещи като днешната в Сараево трябва да са норма, а не изключение. Той изброи трите ангажимента, които бяха препотвърдени днес: на ЕС –  към политиката на разширяване, на страните от Западните Балкани – към присъединителния процес и на всички присъстващи – към стабилността на региона. Моратинос очерта основните двустранни и вътрешни спорове, които трябва да намерят решение, за да има напредък в евроинтеграцията на региона. Това са проблемите между ентитетите в Босна и Херцеговина, между Република Македония и Гърция, между Белград и Прищина. Заедно с Върховния представител Катрин Аштън и с комисаря по разширяването Щефан Фюле присъстващите министри се обединиха около убеждението, че бъдещето на Балканите е в ЕС, но за това е необходима силна политическа воля.