Народна медицина-язва на дванадесетопръстника

Смесваме нарязаните на ситно билки: по 50 гр от листа мента, корен чер оман; по 25 гр от корен сладник, стрък хвощ, листа маточина, корен дилянка. Смесваме добре Приготовление и употреба както горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 20 гр от корен ружа, корен сладник, корен чер оман; 10 гр змийско мляко. Смесваме ги добре. Вземаме 1 супена лъжица от сместа и я варим в продължение на 10 минути. Пият се по 2-3 чаши като чай дневно.
Приготвяме чай от предварително нарязани на ситно билки: по 10 гр от цвят лавандула, цвят лайкучка, листа маточина, корен глухарче; по 20 гр от овчарска торбичка, червен кантарион, кора зърнастец. Смесваме ги добре. Използва се като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 20 гр от резене, корен ружа, лайкучка, коренище от пирей, корен сладник. Смесваме ги добре. Правим запарка от 2 чаени лъжички от сместа и 1 чаша вряща вода. Да се пие вечер по 1 чаша от запарката. При язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.
Приготвяме запарка от нарязани на ситно от билките: по 20 гр от плодчета резене, цвят лайкучка; 40 гр липов цвят. Смесваме ги добре. Две чаени лъжички от сместа запарваме с 1 чаша вряща вода. Да се изпиват по 1-3 чаши запарка на ден.