Народна медицина-хлороза(младежко малокръвие)

Хлорозата е анемия, която се появява най-често у жени на 12-18 годишна възраст, по време на пуберитета или след него. При мъжете се среща много рядко.
Напоследък хлорозата се среща извънредно рядко, поради шорокото разпространение на спорта, гимнастиката, туризма, слънчевите, водните и въздушните бане и засилената промяна в храненето с много зеленчуци и плодове.
Една от причините за появата й може да бъде смутена дейност на яйчниците, както и нехигиеничен живот, недостатъчно хранене, хроничен запек и др.
Хлорозата се развива понякога внезапно, вселдетвие на силни душевни вълнения или спиране на менструацията; или пък се развива бавно и постепенно поради умствена преумора, скръб, телесни изтощения, разстройство на жлезите с вътрешна секреция, слаба дейност на яйчниците и др.
Признаците, по които може да се познае болестта, са следните: болните изгубват охота за ядене, отпадат, при незначителни телесни усилия се изморяват. Имат главоболие, световъртеж, ръцете и краката им са студени. Понякога болните имат отоци по краката и обикновено вечер се чувстват по-добре, отколкото сутрин. Понякога на върха на главата, заедно с болката се усеща и натиск. Сетивата отслабват, особено зрението и слухът. Умствените сили – паметта и вниманието намаляват. Равнодушието овладява болните. Заболяването продължава с години, но обикновено към 25 годишна възраст изчезва.
За предпазване от тази болест трябва още от детство да се вземат мерки за правилното физическо развитие на децата, да играят гимнастика на чист въздух и слънце, да се хранят с разнообразна и витоминозна храна. Особено полезни са екскурзиите в планината.
Народната медицина препоръчва следното:
Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене даваме на болния по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче).
Десет минути след сиропа даваме на болния 1 чашка (75 гр) от следната отвара: вземаме по 100 гр предварително нарязани на ситно от билките агримония, листа и цвят върбинка, листа и цвят глухарче, медуница, мента пиперита, листа пелин, полски хвощ, овчарска торбичка, корени цикория, шишарки хмел и ги смесваме добре. Запарваме 2 супени лъжици от сместа с 500 гр вряща вода и ги варим 10 минути на тих огън. След като изстине прецеждаме отварата.