Народна медицина-нервно сърце

При сърдечната невроза няма органични промени в сърцето. Най-често е проява на обща невроза – сърцебиене, ускоряване на пулса, болки в сърдечната област и др.
Причините най-често са пренапрежение на нервната система, различни психични и емоционални изживявания.
Най-малкото вълнение и тревога, неприятности предизвикват у такива хора силно сърцебиене и ускоряване на пулса. Същото може да последва и след преумора, неприятности, слабост, смущения на жлезите с вътрешно отделяне (половата и щитовидната жлеза), боледуване от грип, бъбречни заболявания, злоупотреба с алкохол и тютюн.
Болните се оплакват по-малко от задух, отколкото от точно определени болки в сърдечната област, сърцебиене, виене на свят, изпотяване, слабост, често премаляване, пребледняване на лицето, нахлуване на кръв в главата, уплаха. Сърцебиенето се явява при най-малък повод: преумора, уплаха, стомашно разстройство. Ударите на сърцето достигат до 100-120 в минута и това трае 2-3 часа. Болните усещат студенина по тялото. Избива ги пот. Изпитват особен страх. Лечението цели да укрепи нервната система. Народната медицина препоръчва природосъобразен начин на живот. Да се избягват тютюн, спиртни напитки, кафе и чай.