Народна медицина-болести на жлъчния мехур на жлъчните пътища,камъни и пясък в жлъчния мехур с колики

Жлъчният мехур е образувание на черния дроб, в което се събира отделеният от него секрет (жлъчка) като в резервоар. Жлъчният секрет е необходим за разтварянето и смилането на мазнините. При нарушаване инервацията на жлъчните пътища и жлъчния мехур, при хормонални смущения, при инфекции на жлъчните пътища, при застой на жлъчката, при смущения в обмяната на веществата, се създават предпоставки за образуване на пясък и камъни в жлъчните пътища и жлъчния мехур, като вследствие от това може да се появят болезнени колики. Те се изразяват по следния начин. Внезапно се появяват силни болки в горната част на стомаха, вдясно от гръбнака и дори в дясното рамо, от време на време повръщане, но без повишаване на телесната температура. След 1/2 час или повече тези колики могат да изчезнат и веднага да настъпи облекчение. В други случаи могат да се появят пристъпи, съпроводени с повишаване на телесната температура, втрисане, понякога пожълтяване на еклерите на очите. След отзвучаване на най-силните болки в подобни случаи остава една изразена постоянна болка.
Народната медицина препоръчва следните рецепти:
При пясък и камъни в жлъчния мехур:
Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене, даваме на болния по 1 супена лъжица от следната смес: 500 гр чист нектерен мед, 250 гр сок от лимони и 250 гр чист маслинен зехтин.
Сутрин, обед и вечер даваме на болния по 1 супена лъжица от сместа, приготвена по следния начин: 500 гр чист нектарен мед, 500 гр чист маслинен зехтин и 50 гр чиста смола (за предпочитане от мура) ги варим на водна баня в продължение на 20 минути.
Сутрин, обед и вечер, 1/2 час преди ядене, даваме на болния да изпие една ракиена чашка от следния сироп: 3 средно големи и добре измити луковици от бял крем варим в 500 гр вода, докато остане половината, след което го прецеждаме през кърпа чрез изстискване. Прибавяме 250 гр чист нектарен мед и сока на един лимон и варим сиропа на водна баня още 10 минути.

При жлъчни колики:
Всеки четвърт час даваме на болния да пие чай от джоджен, подсладен с чист нектарен мед.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 10 гр от цвят арника, коренище от перуника; по 20 гр от блатен трилистник, корен глухарче, листа мента, корен цикория. Смесваме ги добре. Две чаени лъжички от сместа варим в 1  чаена чаша вода в продължение на 5 минути, след което прецеждаме. Пие се през ден по 2-3 чаши отвара.
Вземаме по 50 гр предварително нарязани на ситно от билките: змийско мляко и ментови листа. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 15 гр от блатен трилистник, корен жълта тинтява; по 20 гр от корен глухарче, листа мента. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 10 гр от кора зърнастец, плодчета резене; по 20 гр от цвят жълт смил, листа мента, равнец, пелин. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като в горната рецепта.

При камъни в жлъчката:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 40 гр от корен синя жлъчка, стрък хвощ, стрък бял равнец; по 60 гр от стрък жълт кантарион, конопено семе, плод копър; по 50 гр от корен ревен, корен гръмотрън, корен жълта тинтява; 70 гр плод хвойна. Смесваме ги добре. Приготовление и употреба като в горната рецепта.

При възпаление на жлъчния мехур:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 60 гр от стрък жълт кантарион, листа мента, стрък камшик; по 40 гр от листа маточина, кори зърнастец, корен синя жлъчка. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа заливаме с 500 гр вряща вода и ги оставяме да киснат 2 часа, след което прецеждаме. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

При възпаление на жлъчните пътища:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: 100 гр цвят жълт смил; 50 гр листа червена боровинка; по 40 гр от стрък червен кантарион, корен бял оман; по 30 гр от стрък хвощ, корен кисел трън, корен ревен, стрък пелин. Смесваме ги добре. Приготвление и употреба като в горната рецепта.

При функционално нарушение дейността на жлъчните канали и жлъчния мехур:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 40 гр от кори от корен кисел трън, цвят жълт смил; по 30 гр от стрък змийско мляко, стрък пчелник; по 25 гр от стрък пелин, листа бреза, плод хвойна, царевична коса, стрък синя тинтява, стрък червен кантарион, корен жълта тинтява. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа варим в 500 гр вода в продължение на 10 минути. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.