Нара, Кобе

Кобе – третият основен град от многополюсната агломерация Осака-Кобе-Киото . Той е главното пристанище на района с много мощна разнообразна промишленост . За разлика от Осака , град Кобе до голяма степен е запазил европейския си дух на първите заселници от Запада , които в миналото използват пристанището като врата към Япония . През 1995г. Кобе претърпява големи разрушения / силно земетресение /, но в наши дни е напълно възстановен . За тази трагедия напомня само един малък участък край пристанището , оставен като паметник на преживяното .

Нара – един от най-древните градове на Япония , който е и един от най-интересните в туристическо отношение . Тя е столицата на първата общояпонска държава в периода 710 – 784г. Това е типичен град-музей и център на туризма . Изработват се много художествени изделия и играчки . Те допълнително привличат туристите . Най-известни обаче са архитектурните паметници , по- голямата част от които са от VІІ – VІІІ в .

Манастирът Хорюдзи се слави с най-старите си дървени постройки в света . Построени са от будистки монаси през VІІ в. недалеч от Нара . Хорюдзи включва две части – Източен манастир и Западен манастир . От входа на Западния манастир се стига до Средната порта . Оригиналните колони на портата построена през 607г. изгарят при пожар . Днешните колони са построени през 670г.

Пагодите и главният храм Кондо са двете най-прочути постройки в манастира Хорюдзи . Пететажната пагода има няколко покрива , като всеки следващ е по-малък . Покривът на последния етаж е с двойно по-малки размери от този на първия .

Главният храм Кондо изглежда като двуетажна постройка , но в действителност има само един етаж . Заблудата идва от втория покрив , който създава илюзия за по-висока сграда .

В манастира се намира и Храмът на сънищата / Юмедоно /. Тази осмоъгълна сграда е построена през 740г. Местният принц сънувал сън / според легендата /, в който му се появил ангел . В храма Юмедоно е статуята , наричана Уединеният буда , която може да бъде видяна само през пролетта и есента .

Замъкът Химедзи в Нара е най-големият и най-елегантният от всички оцелели до наши дни замъци на Япония . Замъците в тази страна в миналото са имали същото предназначение както и замъците в Европа – да пазят своите обитатели от военни интервенции . Въпреки това замъците на Япония са много по-красиви от европейските , защото имат много интересни извити покриви . Именно с такива извити покриви и бели стени е замъкът Химедзи . Често пъти го наричат Бялата чапла , поради приликата с чапла , която гнезди по бреговете на река Сенба . Големи декоративни риби украсяват покривите на замъка . Те се смятат за магическо средство , предпазващо от пожар . Страхът от пожар винаги е бил голям , защото по-голямата част от замъка е от дърво . Той има и интересни отбранителни съоръжения . Ограден е от голям каменен зид с наблюдателни кули , а около него има три рова пълни с вода . За построяването на този уникален комплекс са използвани 387тона дървен материал , 75хил. керемиди и много каменни блокове . Първото отбранително съоръжение на мястото на замъка е издигнато през 1333г. През следващите векове той многократно е реконструиран и разширяван до днешните си размери .

Страната се посещава годишно от 4760хил. туристи .