Над 8 тона оцетен анхидрид са иззети при акция на ГДБОП

Акцията е реализирана съвместно с американската Агенция за борба с наркотиците /ДЕА/. Оперативното разследване е започнало през декември миналата година, а активната фаза – преди около месец

Специализираната операция е проведена днес в София и с. Гурмазово, в района на Божурище. Действията на антимафиотите, реализирани съвместно с представители на американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА и под наблюдението на прокуратурата, са продължение на операциите срещу наркоразпространението от миналата нощ. Както вече съобщихме, в София и Хасково беше иззет общо около килограм амфетамин, а задържаните при двете акции са шестима.
Първоначално в Гурмазово е намерен един тон оцетен анхидрид, приготвен за транспортиране. В хода на продължилите действия по разследване в имота на В.С. са открити още над седем тона от прекурсора, съхранявани в туби и укрити в различни части на къщата и прилежащите постройки. Задържани за 24 часа са двама – С.М. /51 г./ и синът му В.С./28 г./. Синът е криминално проявен – с регистрации за кражби и грабежи.
Установено е, че освен от наркотици, двамата си докарвали допълнителен доход и от изработването на фалшиви болнични листове и здравни книжки, които подпечатвали с фалшиви печати на здравни учреждения. По този начин е “източвана” здравната каса.
Количеството оцетен анхидрид е най-голямото, задържано при операция на територията на страната. По данни на експерти, един тон от суровината е достатъчен за производството на 400 кг хероин. Един килограм хероин на едро на черния пазар за дрога към момента се търгува за 15 000 долара. Една доза се продава за около 60 лева.
Пряк резултат от съвместната операция с ДЕА е предотвратяването на бъдещ трафик на хероин.
Действията по разследването продължават.